
Foszlós pizza őszi kiadásban, sütőtökkel és karamellizált hagymával: a feltéttől lesz különleges

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Mennyei ebéd, laktató vacsora, de akár reggeli is lehet a zöldséges pizza, másnap is ugyanolyan finom lesz, nem árt neki az idő.
Nem éppen megszokott alapanyagok kerülnek a pizzára, de mennyei lesz a végeredmény, tökéletes harmóniában állnak egymással az ízek, nagyon jól működnek együtt a hozzávalók. Az édeskés sütőtök és karamellizált hagyma, a sós feta sajt és a picit savanykás paradicsom találkozásából ízbomba fogás születik, mindenképp érdemes kipróbálni.
A pizzatésztát és a paradicsomszószt is érdemes házilag készíteni, de ha időszűkében vagy, jó minőségű boltit is használhatsz. Amin azonban nem lehet időt spórolni, az a karamellizált hagyma, akkor lesz igazán finom a pizza, ha tényleg édesre és aranybarnára sült zöldség kerül rá. Ezzel a módszerrel picit meggyorsíthatod a folyamatot, de még így is rá kell szánni jó pár percet.
Ha szereted a spenótot, azt is tegyél a pizzára, ha pedig van otthon, diót is szórj rá. Ha igazi ínyenc vagy, mézet is csurgathatsz a megsült tészta tetejére.
Pizza őszi kiadásban

Hozzávalók 8 szelethez
Sült sütőtök:
- 800 gramm sütőtök
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
Karamellizált hagyma:
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál barna cukor
- 2 evőkanál vörösbor
Pizza:
- 1 darab pizzatészta (recept a leírásban)
- 300 gramm paradicsomszósz
- sült sütőtök
- karamellizált hagyma
- 30 gramm bébispenót
- 200 gramm mozzarella (lágy)
- 100 gramm feta sajt
- friss bazsalikom (tálaláshoz)
Elkészítés:
Pizzatészta:
Készítsük el a pizzatésztát e szerint a recept szerint.
Amíg kel a tészta, készítsük elő a feltéteket.
Sült sütőtök:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A tököt hámozzuk meg, vágjuk hosszában félbe, kaparjuk ki belőle a magokat. Vágjuk falatnyi kockákra.
Tegyük egy sütőpapírral bélelt sütőlapra a sütőtökkockákat úgy, hogy ne fedjék egymást, majd öntsünk rájuk egy kevés olívaolajat, sózzuk, borsozzuk őket. Alaposan forgassuk egybe.
Toljuk a sütőbe kb. 40 percre, félidőben forgassuk át a kockákat. Ha megpuhult a tök, vegyük ki, tegyük félre.
Karamellizált hagyma:
Amíg sül a tök, készítsük el a hagymát. Pucoljuk meg őket, majd vágjuk félbe, utána vékony szeletekre.
Egy serpenyőben forrósítsunk olívaolajat, dobjuk rá a hagymát. Kezdjük el dinsztelni, majd 5 perc után adjuk hozzá a cukrot. Időközönként megkeverve karamellizáljuk további 5 percig. Ekkor öntsük rá a bort. Keverjük át, majd néha megkeverve karamellizáljuk tovább 20-25 percig, míg puha és aranybarna nem lesz.
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
A tésztát nyújtsuk egészen vékonyra, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt sütőlapra.
Oszlassuk el rajta a paradicsomszószt, majd mehet rá a spenót, a hagyma, a sütőtök, végül a kétfelé sajt, a mozzarella szeletekben, a feta morzsolva.
Nagyjából 10 percig süssük, majd friss bazsalikommal tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors