Hihetetlenül puha ötlapos sütemény: a régi kedvenc mákos töltelékkel készül

mscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A soklapos sütemény igazi régi kedvenc, mely eredetileg hat lapból készül, de kevesebből is össze lehet dobni a békebeli finomságot.

A hat- vagy ötlapos sok néven ismert, a finomságot a mamák szalalkális sütinek is nevezték. A hihetetlenül puha sütemény hagyományosan kakaós krémmel töltve készül, de karamellás vagy mákos töltelékkel is érdemes kipróbálni.

A soklapos készítésénél fontos, hogy a tésztát ne dolgozd túl, bánj vele a linzerhez hasonlóan. Épp csak addig gyúrd, míg összeáll. A betöltött süteményt egy éjszakán át pihentesd, így lesz idejük a lapoknak megpuhulni a krémtől.

Ötlapos mákos töltelékkel

msct

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 1.5 dl tej
  • 1 csomag szalalkáli
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál porcukor
  • 15 dkg zsír
  • 10 dkg vaj
  • 1 darab tojás
  • liszt a tészta alá

Töltelék:

  • 4 dl tej
  • 40 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 darab citrom reszelt héja
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A tejben keverjük el a szalalkálit.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, porcukrot, zsírt, vajat, tojást és a szalalkális tejet, gyúrjunk belőle tésztát. A tésztát osszuk 5 vagy 6 egyenlő súlyú cipóra, majd nyújtsuk őket 2-3 mm vastagságúra.

A tésztalapokat csúsztassuk enyhén lisztezett vagy sütőpapírral fedett tepsi hátoldalára, és toljuk az előmelegített sütőbe addig, amíg a tészta széle elkezd barnulni (körülbelül 5-8 perc, de ez sütőtől függ).

A kisült lapokat tegyük félre, konyharuhával takarjuk le, és várjuk meg, míg kihűlnek.

Töltelék:

A tejet forraljuk fel, adjuk hozzá a mákot, cukrokat és a citrom reszelt héját. Még melegen kenjük meg a lapokat a töltelékkel. A kész süteményt hagyjuk állni, majd porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük