Mennyei, házias pacalleves pirított császárszalonnával és kolbásszal gazdagon

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pacal veszélyes dolog. A pacallal, és nem csak, mert egy étel, nem játszunk. A pacal ugyanis szívügy. Igazi nemzeti szívügy.

Dacára annak, hogy bendő. Bár nagyon valószínű, hogy ez is benne van a dologban. Továbbmegyek, a bendő nemcsak közvetve, hanem közvetlenül is érintett. A magyar bendő. Mindegy, hogy más népek is eszik a pacalt, az kérem szépen teljességgel lényegtelen. A pacal a miénk és kész. Régen is az volt és most is az.

Megdolgozunk érte

Nem csak azért esszük, mert a háború után nem volt hús és ráneveltek minket. Hanem élvezetből, élvezettel falatozzuk ezt a semmihez sem hasonlítható állagot. Bár tudjuk, hogy igen szagos mikor fő, de mi, a keményvonalas pacalozók nem gyengülünk el, és ha épp nincs előfőzött, mi akkor is és mindig készítjük a pacalt.

Végigjárjuk a stációkat. Mosás, főzés, öblítés, főzés, darabolás, főzés. Mert mi igaz áhítattal imádjuk a pacalt, a belsőségek alfáját és omegáját. Nincs értelme leírni, hogy finom, hiszen tudjuk. Sőt, valójában sértő lenne egy egyszerű, szemérmetlenül odavetett finommal lerendezni a dolgot.

Szent és profán?

Fenséges, pompás ugyan a pacal, a szférák zenéje, ami úgy tud szent lenni, hogy közben profán is. Erről elsősorban a neve tehet. Ez a játékos kis hangsor, ami egy kicsit gyermeteg, egy kicsit tájnyelvi, úgy, ahogy van, tökéletes. Bizony, még a neve is hibátlan. Pedig a pacal megosztó. Lesz majd olyan, aki nem átallja odaírni, hogy fúj, de gusztustalan - és még finoman fogalmaztam. De nem számít, az is csak a pacal nagyságát mutatja, hogy elbírja majd.

Pacalleves

Sokféle étel alapja lehet az imádott pacal. Most egy remek leves recepttel jövök, melynek története jól mutatja a magyarok hazafias pacalszeretetét. Egyik nagynéném egy ideig Dél-Afrikában élt, ott kapta ezt a receptet egy argentínai magyar barátnőjétől. Mi ez, ha nem csodálatos?

Pacalleves

pacalleves1

Hozzávalók 6 adaghoz

 • 2 darab vöröshagyma
 • 30 dekagramm császárszalonna
 • 2 kávéskanál édesnemes paprika
 • 2 evőkanál disznózsír
 • 1 kilogramm pacal (előfőzött)
 • 2 gerezd fokhagyma
 • 2 darab sárgarépa
 • 2 darab fehérrépa
 • 1.5 liter marhahúsalaplé vagy víz
 • 2 darab krumpli (nagy)
 • 0.5 darab száraz kolbász
 • 1 kávéskanál őrölt bors
 • ízlés szerint
 • 1 kávéskanál kömény
Recept idők

Elkészítés:

A pacalt főzzük elő. A friss pacalt - bendőt - alaposan átmossuk, megtisztítjuk. Nagyobb darabokra vágjuk. Egy nagy lábasba tesszük, vízzel felöntjük, és forrástól számított 20-25 percig főzzük. A főzőlevet leöntjük. Ha ugyanazt a lábast használjuk, alaposan kimossuk.

A pacalt felcsíkozzuk vagy daraboljuk, és friss vízben egy kevés sóval tesszük fel főni. Kuktában vagy fedő alatt főzzük 2 órán keresztül. Ha elkészült, leszűrjük.

A húsos, főtt császárszalonnát felcsíkozzuk és egy kevés zsírban lepirítjuk, a zsírból kiszedjük.

Két nagyobb vöröshagymát apróra darabolunk. Zsírban üvegesre pirítjuk a hagymát, a tűzről levéve 2 kávéskanál pirospaprikát adunk hozzá, elkeverjük, majd tűzre visszatéve átforgatjuk. Hozzáadjuk az előfőzött pacalt és 2 gerezd fokhagymát.

Két sárga és két fehér répát megtisztítunk és tetszőlegesen - de egyforma darabokra - daraboljuk. A dinsztelődő pacalhoz adjuk. Finoman átforgatjuk és még egy rövid ideig így hagyjuk. Felöntjük vízzel vagy - ami jobb - házi marhahúsalaplével. Így főzzük.

Két nagy krumplit megpucolunk és felkockázunk, ezt is a leveshez adjuk, majd mehet bele a pirított szalonna, és egy fél szál tetszőlegesen feldarabolt szárazkolbász. Egy kávéskanál őrölt köményt is a leveshez adunk. Ízlés szerint sózzuk. Készre főzzük. Ha a lé esetleg elforr alóla, akkor pótoljuk.

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük