Padlizsántekercs dupla adag nyúlós sajttal: fenséges tepsis fogás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Paradicsomos, nagyon sajtos padlizsánrolád, nincs benne hús, de őszintén megvallva nem is hiányzik belőle. Izgalmas, látványos fogás, amit percek alatt eltüntet a család az asztalról.
A padlizsánrolád vagány előétel, amit most a legegyszerűbb módon fogunk elkészíteni: ezt a receptet bátran tovább fokozhatjuk, például a paradicsom passatát 4-6 gerezd fokhagymával összefőzhetjük. Az olaszos hangulat megteremtéséhez a töltelék fűszerezésénél a bazsalikom és oregánó használata kötelező. A passatából valószínűleg maradni fog, tegyük hűtőbe, 1-2 nap múlva használjuk fel.
A roládok sajtos töltelékébe érdemes spenótot vagy bazsalikomot, esetleg finomra aprított petrezselymet tenni. A töltés előtt a vékony szeleteket pár percre sütőbe toljuk, de meg is grillezhetjük: erre feltétlenül szükség van, mivel a padlizsán sok vizet tartalmaz, ráadásul nyersen megtörhet a húsa. A sütés során megszabadul a víztől és könnyedén lehet vele dolgozni.
Padlizsánrolád sajttal
Hozzávalók 4 személyre
- 1 darab padlizsán
- 2 evőkanál olívaolaj
- 15 dekagramm ricotta
- 1 darab tojás
- 15 dekagramm mozzarella
- 10 dekagramm parmezán
- 1 evőkanál tejföl
- 1 csokor petrezselyem vagy bazsalikom
- 1 üveg paradicsom passata (400g)
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A megmosott padlizsán végeit levágjuk, majd a lehető legvékonyabb szeletekre vágjuk hosszában.
Előveszünk egy nagyobb tepsit, 1 evőkanál olajat elkenünk benne, majd a padlizsánszeleteket belehelyezzük, 180 fokos légkeveréses sütőbe toljuk 4-5 percre.
A sajtokat lereszeljük (1-2 marékkal félreteszünk belőle), egy nagy tálba tesszük, adunk hozzá 1 marék finomra vágott bazsalikomot vagy petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tojást és az 1 evőkanál tejfölt, majd alaposan összekeverjük a tölteléket.
Előveszünk egy másik hőálló tálat (tepsi vagy jénai is lehet), 2-4 evőkanál paradicsom passatát eloszlatunk benne.
A kihűlt padlizsánszeleteket elkezdjük betölteni a sajtos töltelékkel, majd szorosan feltekerjük és a paradicsomos edénybe helyezzük. A tekercsek tetején 2-3 (vagy több) evőkanál passatát oszlatunk el, a maradék sajttal megszórjuk, majd sütőbe toljuk, 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Tálalásnál kevés friss reszelt sajtot vagy bazsalikomot, esetleg petrezselymet használjunk.
Fotó: Getty Images