Így készül a ropogós, cukros pálmalevél: két hozzávaló kell hozzá

pálmalevél
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Alig kell hozzá valami, gyorsan elkészül, viszont a technikája trükkös, érdemes rá figyelmet fordítani.

A pálmalevél világszerte ismert teasütemény, nincs olyan ország, ahol ne találkoznánk vele, német, francia, de spanyol pékségekben is belefutottam már. Nemcsak az egyik legismertebb, hanem az egyik legegyszerűbb sütemény is, ugyanis leveles tészta és cukor kell hozzá összvissz, esetleg a cukorba lehet egy kis fahéjat is keverni.

A technikája azonban kicsit bonyolultabb a hozzávalók listájánál, ugyanis hajtogatni, cukrozni kell folyamatosan, ráadásul minden egyes rétegen át kell menni sodrófával is, hogy a cukrot beledolgozzuk a tésztába. Az alább olvasható receptben törekedtem a részletes leírásra, de ha inkább vizuális típusok vagytok, itt találtok egy nagyon jó videót az összeállításáról, a 45. másodperctől kezdődik. 

Pálmalevél

pálmalevél2

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 375 gramm leveles tészta
  • 110 gramm cukor
  • opcionális fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Ha fahéjas cukorral készítenénk, keverjünk 1 teáskanál fahéjat a cukorba.

Béleljünk ki egy nagyobb tepsit sütőpapírrral.

A leveles tésztát tekerjük ki, vagy ha tömbben van, nyújtsuk téglalap alakúra. Szórjuk rá a cukor körülbelül egynegyedét, majd menjünk át rajta sodrófával, hogy a cukrot beledolgozzuk a tésztába. Fordítsuk meg a tésztát, járjunk el így a másik oldalával is.

A téglalap hosszabb oldalait hajtsuk be mindkét oldalon kb. 2-3 centiméterig, majd szórjunk rájuk cukrot, és ismét menjünk át a tésztán a sodrófával.

Ismételjük meg az előző lépést, a tészta közepénél találkoznia kell a két hajtogatásnak. Ismét szórjuk meg fahéjas cukorral, majd menjünk át rajta sodrófával.

A tészta két feltekert végét hajtsuk egymásra, vagyis a tésztát hajtsuk félbe. Még egy utolsó alkalommal dolgozzuk bele a cukrot a sodrófával.

Egy éles késsel vágjunk le kb. 0,5 centiméter széles csíkokat a tésztából, majd tegyük őket az előkészített tepsire.

Hagyjunk köztük kb. 2-3 centiméter helyet, mert a leveles tészta a sütés közben megpuffad, akkor veszi fel jellegzetes pálmalevél formáját.

Tegyük őket a sütőbe, 8-10 percig süssük, majd fordítsuk meg, a másik felét is ennyi ideig süssük, míg a cukor mindenhol rá nem karamellizálódik.

Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük