Narancsos tiramisupohárkrém mascarponéval: a klasszikus édesség gyümölcsös változata
A narancsos tiramisu pohárkrém ideális vendégváró, vagy vasárnapi uzsonna.
A panna cotta egy igazán mutatós pohárdesszert, ha a krémet valamilyen gyümölcszselével borítod, biztosan megragadja majd a tekinteteket. Bár egész évben kapható, mégis télen van a gránátalma szezonja, így ezt a gyümölcsöt választottuk kiegészítőként.
A panna cotta készítése cseppet sem bonyolult, de tisztában kell lenni a zselatin használatával: semmiképp nem szabad felforralni, mert akkor éppen a zselésítő hatását veszíti el. Csak addig melegítsd, míg elolvad, elvegyül a krémben, de az is jó megoldás, ha forró folyadékba kevered bele.
A panna cotta a zsíros tejszíntől lesz krémes, ízesíteni pedig egy kevés naranccsal vagy citrommal érdemes. Sok cukor nem kell bele, hiszen maguk a tejtermékek is édeskések picit. A gránátalmalevet megveheted készen, a boltban is, de házilag is előállíthatod mindenféle különleges eszköz nélkül.
A tejet öntsük egy kis tálkába, szórjuk rá a zselatint. Hagyjuk állni 5 percig, míg megduzzad.
A narancs héját reszeljük le, a levét facsarjuk ki. Tegyük egy kis lábasba a tejszínnel és a cukorral együtt, kezdjük el melegíteni. Amikor gyöngyözik, keverjük bele a vaníliát. Kapcsoljuk le a lángot.
Keverjük bele a zselatint a forró tejszínes alapba, míg teljesen el nem olvad, el nem vegyül benne.
Osszuk szét a krémet 6-8 pohár között attól függően, mekkora adagokat szeretnénk. Ne töltsük őket tele, még jön majd rájuk a gránátalmazselé. Tegyük a panna cottát két órára a hűtőbe, míg megszilárdul.
Készítsük el a gránátalmazselét. A gránátalmalevet öntsük egy kis lábasba, szórjuk rá a zselatint. Hagyjuk állni 5 percig. Adjuk hozzá a cukrot, majd tegyük fel melegedni, várjuk meg, míg a zselatin és a cukor elolvad a folyadékban, de ne várjuk meg, míg forrásnak indul.
Vegyük le a tűzről, hagyjuk picit hűlni, majd osszuk szét a megszilárdult panna cották tetején. Tegyük a hűtőbe tálalásig, legalább 1 órára.
Fotó: Getty Images