Így készül a rubinszínű gránátalmadzsúsz házilag - Nem kell hozzá bonyolult eszköz

granatalma joo cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A gránátalmalé nem csak gyönyörű, eszméletlenül finom, de csodálatos vitaminbomba. Most megmutatjuk, hogyan készülhet otthon, kütyük nélkül.

Keleti piacokon árulják a hegyekben álló, óriási gránátalmákból facsart piros, frissen kinyert levet, amit mindenki, aki valaha ilyet kóstolt vagy akár csak látott, újra el akar készíteni otthon.

Ám ez a vállalkozás korántsem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk. Beszerezni ugyan már egyáltalán nem nehéz hozzá az alapanyagot, mostanában minden szupermarketben lehet kapni, nem is drága. Viszont már a magozás is olyasmi, ami néhány trükköt igényel és elég nagy kosszal és kupival jár, de általában nem bánjuk. A gránátalma édes-savanykás íze minden salátát, minden közel-keleti ételt izgalommal tölt fel, nem beszélve arról, mennyire szép lesz tőle az összes fogás.

Magos, hártyás szerkezet

Ugyanakkor a gyümölcs szokatlan felépítése folytán a legkevésbé sem egyszerű belőle kinyerni a csodálatos nedűt. A gránátalmát kívül vastag héj borítja, belül pedig vékonyabb hártyákkal elválasztva csupa lédús magból áll. Ezt a sok hártyát és magot mind nagy nyomásnak kell kitenni ahhoz, hogy minden lé kifolyjon belőle.

granat

Nem kell a kütyü

Vannak drága gyümölcsprések, de ezek sok helyet foglalnak, ráadásul nem is szedik ki a gyümölcs összes levét, ami egy ilyen gyümölcs esetén különösen fájó pazarlás. Apukám azonban tudományos alapossággal kikísérletezett egy olyan módszert, amihez csupán kettő, minden háztartásban előforduló eszközre van szükség, és az utolsó cseppig kiszedik az összes levet a gránátalmából. De milyen levet! Látványban és ízben sem nagyon lehet felülmúlni a gránátalmából kinyerhető rubinszínű dzsúzt.

A módszer - első kör

Először félbevágjuk a gránátalmát, és fogunk egy sima citrusfacsarót. Ezzel kifacsarjuk a lé nagy részét, éppen úgy, mintha narancsot facsarnánk. Ez azonban nem végez százszázalékos munkát, ezért van szükség a második fázisra.

granatalmale

A módszer - második kör

A facsarón fennakadt rostot, valamint a héjban megmaradt darabkákat egy kés segítségével egy közönséges krumplinyomóba kapargatjuk. Nyomunk rajta egyet egy tál felett, amiben a levet felfogjuk. Kinyitjuk, kissé megpiszkáljuk, megkapargatjuk, majd újra nyomunk, egészen addig, míg már nem jön ki belőle több folyadék.

A két úton nyert levet összeöntjük - ezzel a módszerrel akár két deci lé is kijöhet egy nagyobb gyümölcsből. Át is szűrhetjük, de rostosan még finomabb.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon