Isteni húsgombócok paprikás-tejfölös szószban: füstölt szalonnás alap adja meg a karakterét
Paprikás-tejfölös szószban a húsgombócokat is kifőzheted. Ha füstölt szalonnás alapon készíted, garantált a siker.
A paradicsomos ételeket szinte mindenki szereti, még a válogatósabb lurkóknak sincs ellenükre, ha a tányérjukra kerül. Az egyik legnagyobb favorit a paradicsomos húsgombóc, melyet tésztával, rizzsel, vagy akár még kenyérrel is kínálhatsz. A sűrű szaft miatt igazi tunkolós étel.
A hagyományos kedvencet rengeteg verzióban készítheted el, játssz a fűszerezéssel, vagy extra alapanyaggal gazdagítsd a szószt. A paradicsomos mártásnak remekül áll a zeller vagy a bazsalikom, de zöldborsóval is dúsíthatod. A gombócokat érdemes előpirítani, úgy sokkal finomabbak lesznek, és szépen egyben maradnak majd a szószban. A golyók szaftosak, köszönhetően a cukkininek, de más alapanyaggal is izgalmasabbá teheted őket. Ha testesebb gombócokat szeretnél, akkor fél bögre rizst keverj a hús masszájába, az elősütést pedig hagyd ki.
A darált húst helyezzük keverőtálba, majd adjuk hozzá a kinyomkodott, reszelt cukkinit, zsemlemorzsát, tojást, sót, borsot és a reszelt fokhagymát. A masszát alaposan keverjük össze, utána formázzunk belőle tetszőleges gombócokat.
Egy kevés olajat egy magas falú serpenyőben forrósítsunk fel, majd tegyük bele a gombócokat, minden oldalán süssük őket addig, amíg színt kapnak.
A gombócokat szedjük ki és tegyük félre. A serpenyőbe tegyünk még egy kevés olajat (ha szükséges), majd a finomra vágott hagymát dinszteljük üvegesre.
Az összeesett hagymára öntsük rá a sűrített paradicsomot, keverjük meg, majd adjuk hozzá a vizet, sóval és borssal fűszerezzük.
A gombócokat tegyük vissza a mártásba a zöldborsóval együtt, 25-30 perc alatt főzzük készre.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu