Édes, paradicsomos mázban sült fasírt: így egészen biztosan szaftos marad
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Nem hittem, hogy lehet még hová fokozni a sütőben sült fasírtot, de mégis, méghozzá házi ketchuppal.
A fasírt nálunk gyerekkorom óta sütőben sül, az olajban sült verziót csak menzáról ismertem. Annak is megvan a maga helye, de egy teljesen más étel, az állaga és az íze is teljesen eltér ettől a változattól. A sütőben sült fasírt tulajdonképpen a stefánia porciózott változata, ettől még nagyon jó, ráadásul felhasználóbarátabb és egészségesebb is. Ahol csak lehet, igyekszem megúszni az olajban sütés kínjait, elsősorban kényelmi, mint tudatos okokból - büdös, pattog, éget, ott kell állni mellette és így tovább.
Az édes, paradicsomos máz tartja szaftosan
A sütőben sült fasírt ősi családi receptje most kapott egy variációs lehetőséget, mikor megláttam egy elképesztően abszurd amerikai receptet, amely kethupban sütötte a fasírtot. Sosem vetemednék ilyesmire, de az alapötlet mégiscsak jól hangzik, csak nem ketchupot kell hozzá használni. Egyszerűbb kikeverni egy édes paradicsommázat, és ezzel megkenegetni a húsgolyókat. Ez a máz aztán éppen úgy védi majd a fasírtokat a kiszáradástól, mint ahogy a szalonna tenné.
Paradicsomos mázban sült fasírt
Hozzávalók 6 darabhoz
A fasírthoz
- 500 gramm darált hús
- 1 fej hagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 szál sárgarépa
- 2 mokkáskanál só
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál mustár
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 darab tojás
A házi ketchuphoz
- 250 gramm sűrített paradicsom
- 2 evőkanál méz
- csipet só
- 1 evőkanál almaecet
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokosra.
A hagymát felaprítjuk, és az olajon, alacsony lángon megfonnyasztjuk.
A húst elkeverjük a tojással, zsemlemorzsával, belereszeljük a répát, hozzáadjuk a fűszereket, alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a párolt hagymát is. Gombócokat formálunk, amiket sütőpapíros tepsire rakosgatunk.
A sűrített paradicsomot elkeverjük a mézzel és a sóval, ecettel. Egy szilikon ecset segítségével bekenegetjük a húsgolyókat a paradicsomos mázzal. A sütőbe toljuk, és körülbelül fél óra alatt megsütjük őket.
Fotók: Ács Bori/Sóbors