Mutatós, parmezánnal sült kelbimbó: gyors, isteni köret az ünnepi asztalra

parmezánoskelbimbó
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Érdemes néha újragondolni a klasszikus karácsonyi menüt, habár a hagyományos fogásoknak is megvan a maguk varázsa, jólesik kipróbálni új ízeket.

Ha idén egy fokkal izgalmasabb köretet tennél a karácsonyi asztalra, próbáld ki ezt a parmezánnal sült kelbimbót. Kívül ropogós lesz, belül viszont krémesre sül, úgy tökéletes, ahogy van. Még sok munkád sem lesz vele, az oroszlánrésze a kelbimbó pucolása, utána a többi a sütő dolga. 

Ha más köretet is készítesz mellé, nagyjából 4 főnek elég, de ha csak ezt kínálnád, inkább 2 főre számold. Érdemes dupla adagban sütni, mert annyira finom, hogy nagyon hamar el fogják kapkodni. Ha összedobsz mellé valamilyen mártogatóst is, előételként is tökéletes.

A ropogós borításról a parmezán mellett a zsemlemorzsa gondoskodik, ebből használhatsz simát, de akár pankót is. Az ízesítést nem kell túlgondolni, a kelbimbó íze is elég karakteres, de egy kevés fokhagyma nem árt, ha van mellette. Ebből granulátumot érdemes használni, azt könnyebben felveszi a zöldség, jobban eloszlik rajta.

Parmezánnal sült kelbimbó

kelbimbó

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 gramm kelbimbó
  • 60 ml olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 tk fokhagymapor
  • 30 gramm zsemlemorzsa
  • 50 gramm parmezán
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 210 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A kelbimbót tisztítsuk meg, a külső leveleit szedjük le. Vágjuk őket félbe. Tegyük egy tálba.

Öntsük rá az olívaolajat, forgassuk vele össze. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymaporral ízesítsük. Szórjuk rá a morzsát és a parmezánt, forgassuk vele egybe. 

Oszlassuk el a kelbimbót az előkészített tepsin úgy, hogy a vágott fele nézzen lefelé. A tálban maradt parmezános-morzsás keveréket szórjuk a tetejére.

Süssük 15-17 percig. Fordítsuk meg, süssük még 5-8 percig. 

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük