10 izgalmas karácsonyi köret az ünnepi sült mellé: saláták, pürék, sült zöldségek

köretek
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár az sem mindegy, milyen főétellel koronázod meg az ünnepi asztalt, a köret is legalább olyan fontos eleme a karácsonyi menünek, néha mégis megfeledkezünk róla.

Ha pulykasült vagy kacsacomb kerül az asztalra, nem hiányozhat mellőle valamilyen finom köret sem, azonban érdemes kilépni a rizs-krumpli bűvköréből, és nyitni picit izgalmasabb, különlegesebb receptek felé.

Az alábbi válogatásban kedvenc köreteinket gyűjtöttük össze, amelyek az ünnepi menüsorban is helyet kaphatnak. Legyen szó sült zöldségről, püréről, salátáról, mind-mind isteni.

Majonézes krumplisaláta

A hagyományos majonézes krumplisaláta nem hiányozhat az ünnepi asztalról, főtt tojással és lila hagymával dúsítva az igazi, de ha szereted, a savanykás csemegeuborkát se hagyd ki belőle. A klasszikus öntet majonézből és mustárból áll, de ha túl töménynek érzed, egy kevés tejföllel vagy joghurttal lágyíthatsz rajta. Tökéletes kísérő sültek mellé, ráadásul biztosan jóllaksz vele.

krumplisaláta

Joghurtos céklasaláta

Ha kedveled a céklát, készíts belőle színes, mutatós salátát az ünnepi asztalra, krémes joghurttal és sós fetával keverve mennyei lesz. A zöldséget elő kell készíteni, mielőtt a salátába teszed, meg is főzheted, de ha sütöd, még intenzívebb lesz az íze. A cékla édességét a sós sajt ellensúlyozza, de egy kevés mézet is érdemes a joghurtba keverni, hogy még finomabb legyen.

céklasaláta

Almás-diós saláta

Ha picit könnyedebb salátára vágysz az ünnepi sült mellé, készítsd el ezt az almás-diós változatot, az alapja spenót, erre kerül a gyümölcs, a magvak és a sajt. Dresszingnek elég egy kevés olívaolaj, esetleg citromlé, hogy ne legyen túl nehéz a saláta. Az alma mellé érdemes körtét is szelni, a dió pedig ropogós elemként kerül a kompozícióba.

saláta

Karfiolpüré

Ha nem sima krumplipürét tennél a karácsonyi asztalra, készítsd el karfiolból a selymes köretet. Tejjel, vajjal és zöldfűszerekkel isteni finom lesz, ami pedig a köbre emeli, az nem más, mint a krémesre és édesre sült fokhagyma. Nagyon ízletes lesz az így készült püré, amit könnyedén elkészíthetsz vegán változatban is.

karfiol

Citromos-fokhagymás krumplipüré

Ha pedig mégis maradnál a krumpli vonalán, ne a hagyományos receptet készítsd el, a görög változat mennyei, citromlével és fokhagymával dúsítva készül. Vaj és tej helyett extraszűz olívaolaj krémesíti, amitől pedig igazán különleges lesz, az az édeskés mandula. Nem csak köretként, mártogatósként is kínálhatod a krumplit, előételként is zseniális.

skordalia

Parmezános krumpli

A krumplinál maradva érdemes kipróbálni ezt a különleges és mutatós köretet is, a parmezánnal és fűszerekkel rétegzett burgonyát muffinformában érdemes megsütni. Kívül ropogós, belül pedig krémes, mennyei, ráadásul nagyon jól mutat az ünnepi asztalon is. Ha a hagyományos ízeket szereted, de új formában tálalva, próbáld ki mindenképp.

40771575 e8bae48f54adabfa1cddc37bbeddf177 wm

Mézes-mustáros kelbimbó

A pirult kelbimbó tipikus ünnepi köret, hát még akkor, ha mézes-mustáros szószt is kap a nyakába. A kelbimbó a sütőben átalakul, krémes, picit édeskés lesz, a külső levelei ropogni fognak. Hogy még jobban fokozd az édes-sós harmóniát, egy kevés mézet is önts rá, amit mustárral és fehérborecettel ellensúlyozz, tökéletes lesz.

kelbimbó

Sült zöldségek kakukkfüves mézzel

Ha a kelbimbót kiegészítenéd más őszi-téli zöldségekkel, keverj mellé répát, krumplit, céklát, almát, az édesre és krémesre sült zöldségeket pedig öntsd nyakon kakukkfüves mézzel. Mennyei lesz az összhatás, a zöldfűszertől illatos, a sütőben sütés pedig a köbre emeli a zöldségek és gyümölcsök természetes ízét.

sültzöldség

Fokhagymás vajban sült répa

A zöldségekhez nem csak a méz illik, az édeskés répához például tökéletes kiegészítő a fokhagymás vaj. A vajjal együtt sütve nagyon ízletes lesz, ráadásul nagyon jól mutat majd az asztalon a színes köret. Amellett, hogy nagyon könnyed, így tökéletes a nehezebb húsok mellé, még egészséges is, ráadásul kíméli a karácsonyi lakomával teli gyomrot.

répa

Narancsos édesburgonya

Ha répa helyett inkább az édesburgonya mellett tennéd le a voksodat, próbáld ki narancslével és fűszerekkel összesütve, elképesztően illatos és mutatós lesz. Az olyan melegítő fűszerek, mint a fahéj vagy a szerecsendió, nagyon jól állnak neki, a barna cukor pedig karamellizálódik a külsején. Ez egy picit édesebb köret, így főleg azoknak ajánljuk, akik szeretik az édes és sós ízek találkozását.

Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük