Főzött vaníliás krém, vajas leveles tészta: a portugál kosárka gyorsan elkészül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A pastel de belém a portugálok kedvenc, szerzetesektől származó sütije, amit kész leveles tésztából bárki könnyen elkészíthet. Ha megsültek, csak egy kávé hiányzik hozzá, és máris a mennyekben érezhetjük magunkat.
Főzött fahéjas vaníliakrém, ropogós leveles tészta: a portugál kosárkáknál kevés finomabb desszert létezik. Azért, hogy időt spóroljunk, most kész leveles tésztából készült, de a vállalkozó kedvűek nekiállhatnak a házi tészta nyújtásának is.
Nincs szükség speciális formákra a portugál tarthoz, muffinformában is könnyedén elkészíthetjük. Fontos, hogy a leveles tésztából a forma széleire is kerüljön, hogy a vaníliás krém ne folyjon ki belőle.
Pastel de belém
Hozzávalók 16 darabhoz
A tésztához:
- 2 csomag friss leveles tészta
A krémhez:
- 2 darab fahéjrúd
- 150 milliliter víz
- 250 gramm cukor
- 30 gramm liszt
- 280 milliliter tej
- 6 darab tojássárgája
- 1 darab vaníliarúd
Elkészítés:
A krémhez a vizet a fahéjrúddal és a cukorral együtt felforraljuk, és kb. 4-5 percig hagyjuk közepes lángon forrni, hogy kicsit sziruposabb állagot kapjunk. A liszthez folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet, csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a vaníliarúd kikapart magjait. Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a cukorszirupot, majd hűtőbe tesszük.
A leveles tésztából akkora korongokat szúrunk ki, hogy beleférjenek egy muffinformába úgy, hogy az oldalára is jusson a tésztából. Belenyomkodjuk a formába a tésztát (óvatosan, hogy ne lyukadjon ki), és megtöltjük kb. ¾-ig a kihűlt krémmel. 210 fokos sütőben addig sütjük a sütiket, amíg megbarnul a tetejük (kb. 10-12 perc). Ha kihűltek, egy éles kés segítségével vesszük ki őket a formából.
Ha több időtök van és házilag készítenétek el a leveles tésztát, itt találtok hozzá receptet.
Fotó: Street Kitchen