Pehelykönnyű túrós pite omlós kelt tésztából, habos krémmel
Cikkek
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
Kevert mákos süti reszelt almával: ezt nem lehet elrontani
Ropogós
Rostban gazdag köretek: nemcsak finomak, de egészségesek is
30 perces tejszínes zöldborsókrémleves: könnyed, selymes fogás
Mennyei almás-lekváros kenyérpuding: kis formákban is megsütheted
Napindító vitaminkoktél: természetes immunerősítés a téli napokra
Így melegítsd újra a maradék tésztát: szuper tippek egy helyen
Csak még egyet eszem, jó? Ugye alig van benne cukor? Ezek a mondatok az én számból hangzottak el a negyedik túrós lepény elfogyasztása után. Azzal nyugtattam a lelkiismeretemet, hogy ilyen mértékű süteményfogyasztás csak nagyon ritkán van az életemben.
Túrós édességből sosem elég. Mindig meg tudok kóstolni egy olyan változatot, ami ízélményben felülírja az addig ismerteket. A túró annyira sokoldalúan felhasználható, hogy én azt is elviselném, ha minden héten ebből az alapanyagból kerülne valami az asztalra.
Ne tévesszen meg senkit, hogy a súlyát tekintve ez a sütemény tényleg pehelykönnyű - és a tészta helyett a töltelék dominál benne -, ennek ellenére elég cukros ahhoz, hogy ne tekintsük diétásnak. De hát mit számít a diéta egy ilyen túrós piténél: a tésztája omlós, a túrókrém habkönnyű, az egész olyan ízorgia, hogy már a receptet lejegyezve is nehéz uralkodnom magamon.
Tipikus nagymamarecept, úgyhogy ha generációk adják át egymásnak az elkészítés módját, mindig figyeljünk, hogy pontosan írjuk le az arányokat. Bár a pehelykönnyű pite kelt és gyúrt tésztából áll, mégsem bonyolult az elkészítése.
Pehelykönnyű túrós pite
Hozzávalók 6 adaghoz
- 4 darab tojás szétválasztva
- 15 dekagramm vaj
- 3 dekagramm élesztő
- 30 dekagramm liszt
- 75 dekagramm túró
- 25 dekagramm porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 darab citrom
- opcionális mazsola
Elkészítés:
A töltelékhez a túrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom héját, egy evőkanál lisztet, a mazsolát (ízlés szerint elhagyható) összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a masszába.
A szétválasztott tészta egyik lapját kivajazott tepsibe tesszük, rákanalazzuk a tölteléket, majd befedjük a másik lappal.
Három órát pihentetjük. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Fotó: Szász Eszter Só&Bors