Pehelykönnyű túrós pite omlós kelt tésztából, habos krémmel

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Csak még egyet eszem, jó? Ugye alig van benne cukor? Ezek a mondatok az én számból hangzottak el a negyedik túrós lepény elfogyasztása után. Azzal nyugtattam a lelkiismeretemet, hogy ilyen mértékű süteményfogyasztás csak nagyon ritkán van az életemben. 

Túrós édességből sosem elég. Mindig meg tudok kóstolni egy olyan változatot, ami ízélményben felülírja az addig ismerteket. A túró annyira sokoldalúan felhasználható, hogy én azt is elviselném, ha minden héten ebből az alapanyagból kerülne valami az asztalra.

Ne tévesszen meg senkit, hogy a súlyát tekintve ez a sütemény tényleg pehelykönnyű - és a tészta helyett a töltelék dominál benne -, ennek ellenére elég cukros ahhoz, hogy ne tekintsük diétásnak. De hát mit számít a diéta egy ilyen túrós piténél: a tésztája omlós, a túrókrém habkönnyű, az egész olyan ízorgia, hogy már a receptet lejegyezve is nehéz uralkodnom magamon. 

Tipikus nagymamarecept, úgyhogy ha generációk adják át egymásnak az elkészítés módját, mindig figyeljünk, hogy pontosan írjuk le az arányokat. Bár a pehelykönnyű pite kelt és gyúrt tésztából áll, mégsem bonyolult az elkészítése. 

Pehelykönnyű túrós pite

pehelykönnyű túrós650x433

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 4 darab tojás szétválasztva
  • 15 dekagramm vaj
  • 3 dekagramm élesztő
  • 30 dekagramm liszt
  • 75 dekagramm túró
  • 25 dekagramm porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 darab citrom
  • opcionális mazsola
Recept idők

Elkészítés:

A tészta elkészítése: a tojások sárgáját a vajjal habosra keverjük. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, hozzáadjuk a lisztet, összegyúrjuk, laposra nyújtjuk, majd két részre osztjuk.

A töltelékhez a túrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom héját, egy evőkanál lisztet, a mazsolát (ízlés szerint elhagyható) összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a masszába.

A szétválasztott tészta egyik lapját kivajazott tepsibe tesszük, rákanalazzuk a tölteléket, majd befedjük a másik lappal.

Három órát pihentetjük. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

 Fotó: Szász Eszter Só&Bors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük