Krémes pestóba forgatott újkrumpli baconnel: könnyed főételként is megállja a helyét
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A puha újkrumpli és a krémes pesto mellől nem hiányozhat a ropogós bacon, de akár még friss zöldségekkel is dúsíthatod.
A pestóba forgatott újkrumpli egyrészt nagyon izgalmas, ízekben gazdag fogás, másrészt nagyon egyszerűen és gyorsan készül, munka után is összedobhatod. Az alábbi recept különlegessége maga a pesto: nem a klasszikus, bazsalikomos változat az alapja - bár azzal is érdemes kipróbálni -, hanem egy spenótos, picit fanyar, savanykás verzió.
Ha krumplisaláta, az ecetes az egyik nagy kedvenc: éppen ezért a spenótos pestóból kimarad a parmezán, helyette vörösborecet kerül bele. A salátát friss spenótlevelekkel, de akár vékonyra szelt retekkel vagy zsenge borsóval is dúsíthatod, a ropogós bacont azonban nem érdemes kihagyni belőle.
Pestóba forgatott újkrumpli
Hozzávalók 4 személyre
Alap:
- 700 gramm újkrumpli
- 5 szelet bacon
- bébispenót (opcionális)
Pesto:
- 200 gramm friss spenót
- 90 gramm dió
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 gramm petrezselyem
- 0.5 darab citrom leve
- 80 milliliter olívaolaj
- 0.5 teáskanál chilipehely
- ízlés szerint só
- opcionális vörösborecet
Elkészítés:
A pesto hozzávalóit tegyük aprítógépbe, majd alaposan dolgozzuk össze, míg teljesen krémes nem lesz. Ha picit savanykásabbra készítenénk, adjunk hozzá 2-3 evőkanál vörösborecetet, érdemes vele kísérletezni, nagyon jól áll a krumplinak az ecetes ízvilág.
Az újkrumplit mossuk meg, dörzsöljük le a hártyaszerű héját, majd főzzük puhára sós, forrásban lévő vízben. Mikor belemegy a villa, szűrjük le, a nagyobb darabokat vágjuk félbe vagy negyedbe.
Tegyünk 5 evőkanál pestót a még meleg krumplira, majd alaposan keverjük vele össze.
A pestós krumplit fedjük le, majd tegyük a hűtőbe, míg összeérnek az ízek.
Közben a baconszeleteket süssük ropogósra egy serpenyőben. Ha kisült a zsírjuk, szedjük őket egy tányérra, majd vágjuk kis darabokra.
Tálalásnál szórjuk a bacont a krumplira, keverjük össze, ha szükséges, sózzuk. Aki szeretne, friss spenótleveleket is keverhet bele.
Fotó: Getty Images