Pikáns, csípős, kelesztés nélküli kenyérke – A jalapeno paprika teszi izgalmassá
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Mostanában nagy kedvenceim lettek a különböző ízesítésű kenyérkék, amelyek ráadásul kelesztés nélkül készülnek.
Ezek a kelesztés nélküli kenyérkék azért jók, mert nagyon hamar készen vannak, és főételek mellé is kínálhatjuk őket frissen, melegen. Óriási előnye, hogy nem kell keleszteni, hanem csak összekeverjük a tésztát, sütőbe tesszük, és egy óra múlva kész a friss, ropogós kenyér. A tésztájába bármilyen hangsúlyos ízű zöldséget vagy akár sajtot is tehetünk - az egyik kedvencem az olívás-sajtos kenyérke, de most úgy néz ki, hogy ez a jalapenós változat le fogja taszítani a trónról.
Ezt a kenyeret azoknak ajánlom, akik szeretik a csípőset, nekem már a jalapeno szeletelésénél többször oda kellett figyelnem, hogy nehogy véletlenül megdörzsöljem a szemem. Attól függően, hogy mennyire szeretjük erősen, annyi paprikát tegyünk bele. Én most óvatos voltam, de lehet, hogy legközelebb teszek még bele egy keveset. A sajttal nem spóroltam, és bár az eredeti recept cheddart ír, én goudával kevertem.
A kenyérke önmagában is finom, de egzotikusabb levesek vagy raguk mellé is ehetjük. Én nem bírtam ki és még forrón ettem belőle pár szeletet, de még úgy sem feküdte meg a gyomrom.
Pikáns jalapenós kenyérke
Hozzávalók 6 adaghoz
- 280 gramm liszt
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 darab tojás
- 60 gramm vaj
- 1.8 deciliter görög joghurt
- 2 evőkanál cukor
- 160 gramm cheddar sajt (reszelt)
- 1 darab jalapeno paprika
- 0.5 deciliter tej
- 0.5 teáskanál só
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a cukrot és a sót keverjük össze egy edényben. Egy másik edényben keverjük össze a tojást, a joghurtot és a tejet. Olvasszuk fel a vajat, és keverjük a joghurtos masszához. Keverjük hozzá óvatosan a lisztes keverékhez. A sajtot reszeljük le, a jalapeno paprikát vágjuk egészen pici darabokra, majd ezeket is keverjük bele a tésztába.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kenyérformát béleljünk ki sütőpapírral, és öntsük bele a masszát.
Addig süssük a kenyérkét, amíg a teteje megpirul, de tűpróbával is ellenőrizhetjük.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors