Gyors olívás-sajtos kenyér: egy órán belül kész és keleszteni sem kell
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
A kenyérről egyértelműen a kovászos, ropogós héjú pékáru ugrik be, amelyre minden földi jót teszünk, vagy csak egyszerűen megkenjük vajjal és megesszük.
Ennek az ételnek igazából csak a formája miatt kenyér a neve, mert se kovászt, se élesztőt nem tartalmaz. A tésztáját nem is kell dagasztani, csak keverni, és már süthetjük is. Tele van sajttal és olívabogyóval, a héja pedig ropog.
Utóbbi két hozzávalóból mindenki annyit tesz bele, amennyit az ízlése megkíván. Én nagyon szeretem, ha rengeteg sajt van benne, úgyhogy nem sajnáltam ebből a kenyérkéből sem. A sok sajttól belül puha marad, még megkenni sem kell semmivel. Baráti borozgatásokhoz, esti olvasgatáshoz, tévénézéshez kiváló, másnap pedig vihetjük az irodába kóstolóba.
Olívás-sajtos kenyér
Hozzávalók 6 adaghoz
- 250 gramm liszt
- 4 darab tojás
- 1.5 deciliter fehérbor
- 140 gramm olívabogyó (zöld)
- 100 gramm olívabogyó (fekete)
- 0.5 csomag sütőpor
- 150 gramm sajt (gouda)
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A lisztet és a sütőport keverjük össze. Reszeljük le a sajtot, karikázzuk fel az olívát. A tojásokat verjük habosra a borral, majd öntsük a lisztes keverékhez. Keverjük bele az olívákat és a sajtot. Sózzuk, borsozzuk. A masszát keverjük csomómentesre.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Egy kenyérformát kenjünk ki vajjal, és öntsük bele a tésztát. Süssük meg, majd vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni, mielőtt kivesszük a formából.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors