Isteni, mutatós pisztáciás sütemény gránátalmás mázzal borítva: légies a mennyei tészta
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem, nem ételszínezék borítja az álompuha süti tetejét, gránátalmalé színezi meg a porcukrot.
Pisztáciarajongók, figyelem! Az alábbi puha, légiesen könnyű és mennyei süti szinte teljes egészében pisztáciából áll, a tésztának több mint a felét adja ki az őrölt mag, a liszt csak mellékszereplő. A sütin tökéletesen érződik a pisztácia íze, de a színe is megmutatkozik a tésztán, illetve nagyon omlós és könnyű lesz az édesség textúrája.
Hogy ne csak finom, mutatós is legyen, mázat is készítettem a tetejére: a porcukrot a szokásos citromlé mellett gránátalmalével kevertem ki, így gyönyörű, vibráló rózsaszín árnyalatot kapott a krém. Gránátalmalevet a friss gyümölcsből érdemes kinyerni: a magokból is kinyomkodhatsz egy evőkanálnyira valót, de akár ki is facsarhatod a rubinvörös vitaminbombát, mint ahogyan a citromot szokás. A savanykás máz tökéletes kontrasztot képez majd az édes tésztával.
Mire kell figyelni?
Első próbálkozásra nem lett tökéletes a sütim: kevesebb liszttel készítettem, hogy inkább a pisztácia domináljon, azonban úgy túl vajas és picit töményebb lett, nem tartotta meg szépen a formáját, úgyhogy módosítottam rajta, az alább megadott mennyiségekkel dolgozz. Ha túlkevered a tésztát, vagy nem megfelelő ideig sütöd, beeshet a közepe – ez velem is megtörtént –, úgyhogy mindenre nagyon figyelj oda. Ha pedig mégis megtörténik a baj, akkor sincs gond, amúgy is fejjel lefelé kell tálalni a mutatós sütit, így senki nem veszi majd észre a szépséghibát.
Pisztáciás sütemény
Hozzávalók 10 szelethez
Süti:
- 100 gramm pirított pisztácia (héj nélküli súlya)
- 70 gramm liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 nagy csipet só
- 115 gramm vaj (puha)
- 100 gramm cukor
- 1 db biocitrom héja
- 2 db tojás
Máz:
- 60 gramm porcukor
- 1 ek citromlé
- 1 ek gránátalmalé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 11x25 centis kenyérsütő formát.
A pisztáciát tegyük aprítógépbe a liszttel együtt, daráljuk finomra. Keverjük bele a sütőport és a sót is.
A puha vajat keverjük habosra a cukorral és a citrom reszelt héjával. Adjuk hozzá a tojásokat, keverjük alaposan össze. Forgassuk bele a száraz hozzávalókat is, míg egynemű nem lesz a tészta, de nem szabad túlkeverni.
Öntsük a tésztát az előkészített formába, majd toljuk a sütőbe 30-35 percre, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Fordítsuk rá egy tálcára, hogy az alja legyen felül.
A porcukrot keverjük össze a citrom- és a gránátalmalével, majd kenjük a kihűlt süti tetejére. Ha szeretnénk, pisztáciával vagy gránátalmamagokkal díszítsük.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors