Szaftos, puha borjú paradicsomszószban – A pizzaiola a dél-olaszok gyors és laktató egytálétele

pizzaiola hús cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pizzaszósz annyira finom, hogy néha önmagában is megenném, de húson is el tudnám képzelni.

A pizzaiola hús vagy olaszul carne pizzaiola Dél-Olaszországból, egészen pontosan Nápolyból származó húsétel. Gyakorlatilag pizzaszószban lassan főtt húst jelent. Ettől a lassú főzéstől a hús nemcsak finom puha lesz, hanem átveszi a szósz minden ízét.

Alapvetően nem a legjobb minőségű húsokat szokták használni hozzá, de mi azért törekedjünk a minőségre, készítsük borjú hátszínből. Aki nem rajong a vörös húsokért, csirkéből is elkészítheti, hiszen a lényeg úgyis a szósz lesz.

Meglepően gyorsan készül az étel, a legfinomabb, ha friss kenyérrel esszük, de saláta is passzol hozzá. 

Pizzaiola borjú

pizzaiola hús recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 darab borjú hátszín
  • 500 gramm paradicsom
  • ízlés szerint fekete olajbogyó
  • ízlés szerint kapribogyó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál oregánó
  • 2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomokat hámozzuk meg, kockázzuk össze. Öntsünk egy kevés olajat egy serpenyőbe, forrósítsuk fel, tegyük bele az összeaprított fokhagymagerezdeket, pirítsuk pár percig. Tegyük rá a paradicsomokat, majd öntsünk rá egy pohár vizet. Főzzük a szószt lassú tűzön 30 percig. 

A kapribogyókat és az olajbogyókat öblítsük le, majd törölgessük meg. Vágjuk őket kis darabokra. Amikor a szósz elkészült, tegyük bele, főzzük pár percig együtt is. 

A borjúszeleteket klopfoljuk ki. Ha kész, tegyük bele a szószba, de ne zárjuk el a lángot. A szeletek mindkét oldalát süssük puhára. Ha elkészült, vegyük le a tűzről, szórjunk rá oregánót. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük