Egyszerre ropogós és foszlós pizzás csiga: durva függőséget okoz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Tavaly télen kezdtem el sorra sütni a pizzás csigákat bulikra és zsúrokra, mindig nagy sikere volt, de én tovább akartam fejleszteni, sosem voltam vele teljesen elégedett. Valami még paradicsomosabbra és szabályosabban tekercsesre vágytam.
Az első recept egy sima pizzatészta, amire fűszerezett-passzírozott paradicsom került és sok sajt. Nagyon jó dolog, de inkább önálló étkezésnyi, uzsonnányi péksütemény, bulira, nassolnivalónak túlságosan nagy.
Kicsi, szabályos, szaftos csigák
Éppen ezért annyit változtattam a téli recepten, hogy a tésztát picit több olajjal készítettem, hogy jobban formázható legyen, és többfelé osztottam, így a csigák kisebbek és szabályosabbak lettek. Az előző csigákban keveselltem a tölteléket, ezért ebbe most passzírozott paradicsom helyett sűrítettet tettem, ami sokkal hatékonyabban tapadt a tésztára.
Így az egész szebb, apróbb és brutálisabban paradicsomos lett. Most ez a pizzás csiga parti verziója, az első pedig az uzsonna, mindkettőnek megvan a maga helye.
Apró pizzás csigák
Hozzávalók 20 darabhoz
A tésztához
- 500 gramm liszt
- 2.5 deciliter víz
- 7 gramm porélesztő
- 1 teáskanál só
- 0.5 deciliter olívaolaj
A töltelékhez
- 300 gramm sűrített paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 csipet só
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 200 gramm reszelt sajt
Elkészítés:
A tésztához a vizet elkeverem az élesztővel, majd hozzákeverem a liszthez és a sóhoz. Mikor összeállt, hozzáadom az olajat is, és sima felületű tésztává gyúrom az egészet. Letakarva hagyom egy órán keresztül kelni.
A tésztát négy egyenlő részre osztom. A töltelékhez elkeverem az alapanyagokat. A gombócokat egyenként téglalap alakúra nyújtom, megkenem egyenletesen a paradicsommal, megszórom sajttal, feltekerem és ujjnyi szeleteket vágok belőle. A csigákat sütőpapíros tepsire sorakoztatom, és 200 fokosra előmelegített sütőben megsütöm.
Fotók: Ács Bori/Sóbors