Ilyen Hawaii nemzeti étele, a poké bowl – Szuper egészséges, színes finomság
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A vitaminbomba hawaii fogás rengeteg zöldséggel és friss hallal készül, minden benne van, amire a szervezetnek szüksége lehet.
A poké bowl Hawaii egyik nemzeti étele, nevét arról a vágástechnikáról kapta, amellyel a halat feldarabolják. Hagyományosan friss, nyers hallal, zöldségekkel, rizzsel és valamilyen szósszal készül, de ma már népszerűek a csirkés és tenger herkentyűs változatok is. Előételként és főfogásként is tálalják, mindig hidegen, az alapanyagokat egy mély tálban keverik össze.
Mivel az egyik nélkülözhetetlen összetevője a nyers hal, fontos, hogy jó minőségű vörös tonhallal vagy lazaccal dolgozzunk, ki melyiket kedveli jobban. A hal mézes, szójás, szezámos pácot kap, de ebben éppen csak annyi ideig pihen, amíg előkészítjük a többi alapanyagot.
Bármilyen zöldséggel készülhet, de legtöbbször avokádó, uborka, répa és edamame bab kerül bele. Mivel a zöldségek nem kapnak hőkezelést, igazi vitaminbomba a Poké Bowl, nagyon egészséges, érdemes lenne gyakran fogyasztani.
Poké Bowl
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm vörös tonhal vagy lazac
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál szezámolaj
- 1 evőkanál rizsecet
- 1 teáskanál méz
- 60 gramm házi majonéz
- 1 teáskanál chiliszósz (Sriracha)
- 250 gramm rizs
- 1 darab kígyóuborka
- 1 darab répa
- 80 gramm edamame bab
- 2 darab avokádó
- 1 evőkanál fekete szezámmag
- zöldhagyma a tálaláshoz
Elkészítés:
A tonhalat vagy lazacot vágjuk kisebb kockákra, tegyük egy tálba. Keverjük össze a szójaszósszal, szezámolajjal, rizsecettel és mézzel. Hagyjuk állni, amíg előkészítjük a többi hozzávalót.
A rizst főzzük meg a csomagoláson írtak szerint. Az uborkát mossuk meg, majd vágjuk kisebb kockákra vagy szeletekre. A répát pucoljuk meg, majd zöldséghámozó segítségével vágjunk belőle hajszálvékony csíkokat, de éles késsel julienne-re is vághatjuk. Az avokádót pucoljuk meg, szedjük ki a magját, majd vágjuk csíkokra vagy kockákra. A babot fejtsük ki. A majonézt keverjük össze a chiliszósszal.
A főtt rizst ossszuk szét 4 tál között. A halat kanalazzuk a rizs egyik felére. A másik felére szórjunk uborkát, babot és répát. Minden tálra tegyünk egy fél összeszelt avokádót is. Öntözzük meg a tálakat a chilis majonézzel, majd szezámmaggal és zöldhagymával megszórva tálaljuk őket.
Fotó: Getty Images