Ilyen Hawaii nemzeti étele, a poké bowl – Szuper egészséges, színes finomság

pokébowl
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vitaminbomba hawaii fogás rengeteg zöldséggel és friss hallal készül, minden benne van, amire a szervezetnek szüksége lehet.

A poké bowl Hawaii egyik nemzeti étele, nevét arról a vágástechnikáról kapta, amellyel a halat feldarabolják. Hagyományosan friss, nyers hallal, zöldségekkel, rizzsel és valamilyen szósszal készül, de ma már népszerűek a csirkés és tenger herkentyűs változatok is. Előételként és főfogásként is tálalják, mindig hidegen, az alapanyagokat egy mély tálban keverik össze.

Mivel az egyik nélkülözhetetlen összetevője a nyers hal, fontos, hogy jó minőségű vörös tonhallal vagy lazaccal dolgozzunk, ki melyiket kedveli jobban. A hal mézes, szójás, szezámos pácot kap, de ebben éppen csak annyi ideig pihen, amíg előkészítjük a többi alapanyagot.

Bármilyen zöldséggel készülhet, de legtöbbször avokádó, uborka, répa és edamame bab kerül bele. Mivel a zöldségek nem kapnak hőkezelést, igazi vitaminbomba a Poké Bowl, nagyon egészséges, érdemes lenne gyakran fogyasztani.

Poké Bowl

pokébowl2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm vörös tonhal vagy lazac
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • 1 evőkanál rizsecet
  • 1 teáskanál méz
  • 60 gramm házi majonéz
  • 1 teáskanál chiliszósz (Sriracha)
  • 250 gramm rizs
  • 1 darab kígyóuborka
  • 1 darab répa
  • 80 gramm edamame bab
  • 2 darab avokádó
  • 1 evőkanál fekete szezámmag
  • zöldhagyma a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A tonhalat vagy lazacot vágjuk kisebb kockákra, tegyük egy tálba. Keverjük össze a szójaszósszal, szezámolajjal, rizsecettel és mézzel. Hagyjuk állni, amíg előkészítjük a többi hozzávalót.

A rizst főzzük meg a csomagoláson írtak szerint. Az uborkát mossuk meg, majd vágjuk kisebb kockákra vagy szeletekre. A répát pucoljuk meg, majd zöldséghámozó segítségével vágjunk belőle hajszálvékony csíkokat, de éles késsel julienne-re is vághatjuk. Az avokádót pucoljuk meg, szedjük ki a magját, majd vágjuk csíkokra vagy kockákra. A babot fejtsük ki. A majonézt keverjük össze a chiliszósszal. 

A főtt rizst ossszuk szét 4 tál között. A halat kanalazzuk a rizs egyik felére. A másik felére szórjunk uborkát, babot és répát. Minden tálra tegyünk egy fél összeszelt avokádót is. Öntözzük meg a tálakat a chilis majonézzel, majd szezámmaggal és zöldhagymával megszórva tálaljuk őket.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük