![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Emlékszel még Pom Pom szakácskönyvére? Gyerekkorunk kedvence ma már kissé fura
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Pom pom nem csak a szép hosszú ágon ül és várja Picurt, de meg is hív uzsonnára, méghozzá egy egész szakácskönyvben, amit mai szemmel forgatni kész téboly. Párizsi, sport sajt és konzerv ananász: valódi nosztalgiamenüt kínál, csupa olyan ételt, amit ma nem sokan adnánk a gyerekeknek uzsonnára.
Hol ilyen vagyok, hol olyan, bámulatosan tudom változtatni az alakomat - kezdi minden egyes epizódban Pom pom. Engem tulajdonképpen egész gyerekkoromban nyomasztott, hogy valójában mi is ez az alakját változtató szőrcsomó? Ma sem tudom, és értetlenül állok a receptgyűjteménye előtt is.
Semmiből valami
A felvezető történetben kiderül, hogy Pom pomék barátokat szeretnének áthívni, de nincs otthon semmi. Ezért inkább uzsonnára hívják őket, hiszen uzsonnát bármiből össze lehet ütni. A receptkönyv 1986-ban jelent meg, amikor csupa olyan szakácskönyv látott napvilágot, ami arról szólt, hogyan készítsünk finom dolgokat a konyhában úgy, hogy tulajdonképpen semmink nincs, hiszen a boltban sem volt nagy a választék. Pom pom is a ebből a szűk készletből próbál itt gazdálkodni, csak ehhez ügyesen mesét is körít, így sokkal kevésbé szomorú az egész.
Míg ma, ha barátok jönnek a gyerekekhez, biztosan gyümölcsöt, kölesgolyót, teljes kiőrlésű kekszeket és ehhez hasonló dolgokat teszünk az asztalra, itt teljesen más alapanyag készletből dolgozik a szerző.
Hová tűntek a melegszendvicsek?
Kenőmájas, sport sajt, ananászkonzerv és párizsi minden mennyiségben - ezekből készít szendvicset Pom pom. Ettől óriási nosztalgia hullám fogott el, gyerekkoromban a melegszendvics számított az ételek ételének, a legfinomabb dolognak: kolbászból és mindenféléből darált krém, sok trappista. Nem tudtam elképzelni csodálatosabb vacsorát. A könyv ebben a műfajban verhetetlen, készít szendvicset véres hurkával, szardíniával, juhtúróval is, a kedvencem azonban az úgynevezett csíkos szendvics. Ebben a fogásban sonkát, szalonnát és párizsit kell ecetes uborkával és lila hagymával csíkozva váltogatni a kenyérszeleten, majd megsütni. Valódi ízkavalkád!
Párizsi mindenen
Sajnos a párizsi a mai gyerekeknél is verhetetlen népszerűségnek örvend, Pom pomék viszont gondolkozás nélkül mindenbe beleteszik. A legelrettentőbb példa, mikor apróra vágva kerül főtt karfiolra, tartármártással, de a töltött kifli is egészen elképesztő képződmény. Ebben a receptben az áll, hogy a kiflit előbb ki kell belezni, majd a kiflibél helyébe egy, a következőkből álló keveréket kell tömni: darált párizsi, reszelt sajt, mustár, főtt tojás. Nemcsak ízre, látványra is páratlan lehet.
Gyerekkel főzni jó
Mégis nagyon kedves könyvecske a Pom pom meghív uzsonnára, mert arra buzdít, hogy együtt főzzünk a gyerekekkel, ami pedig nagyon jó dolog. Talán ma már senki nem zavarja ki a konyhából a segíteni vágyó gyereket, de ez azt az ovist is becsábítja, amelyiknek eddig nem volt kedve segíteni kenyeret kenni és sütit keverni. A fiaim már rutinos kukták, ezért rögtön választottak kipróbálásra egy receptet Pom pomtól, óriási meglepetésemre az édességes szekcióból egy csokoládés alma nevű desszertet, amit szinte egyedül el tudtak készíteni. A sült alma valóban menő spórolós desszert volt a nyolcvanas években, ráncos almák keltek új életre a vastag fahéjas cukorréteg alatt, ez ennek egy luxus verziója.
Csokoládés sült alma
![DSC 2221](https://kep.index.hu/1/0/2909/29099/290990/29099069_af56e85ef282b56451bfef1dce510fb7_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab alma
- 4 teáskanál lekvár
- 50 gramm csokoládé
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
Fotó: Ács Bori
Olvasd el ezt is!