Emlékszel még Pom Pom szakácskönyvére? Gyerekkorunk kedvence ma már kissé fura

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Pom pom nem csak a szép hosszú ágon ül és várja Picurt, de meg is hív uzsonnára, méghozzá egy egész szakácskönyvben, amit mai szemmel forgatni kész téboly. Párizsi, sport sajt és konzerv ananász: valódi nosztalgiamenüt kínál, csupa olyan ételt, amit ma nem sokan adnánk a gyerekeknek uzsonnára.

Hol ilyen vagyok, hol olyan, bámulatosan tudom változtatni az alakomat - kezdi minden egyes epizódban Pom pom. Engem tulajdonképpen egész gyerekkoromban nyomasztott, hogy valójában mi is ez az alakját változtató szőrcsomó? Ma sem tudom, és értetlenül állok a receptgyűjteménye előtt is.  

Semmiből valami

A felvezető történetben kiderül, hogy Pom pomék barátokat szeretnének áthívni, de nincs otthon semmi. Ezért inkább uzsonnára hívják őket, hiszen uzsonnát bármiből össze lehet ütni. A receptkönyv 1986-ban jelent meg, amikor csupa olyan szakácskönyv látott napvilágot, ami arról szólt, hogyan készítsünk finom dolgokat a konyhában úgy, hogy tulajdonképpen semmink nincs, hiszen a boltban sem volt nagy a választék. Pom pom is a ebből a szűk készletből próbál itt gazdálkodni, csak ehhez ügyesen mesét is körít, így sokkal kevésbé szomorú az egész.

Míg ma, ha barátok jönnek a gyerekekhez, biztosan gyümölcsöt, kölesgolyót, teljes kiőrlésű kekszeket és ehhez hasonló dolgokat teszünk az asztalra, itt teljesen más alapanyag készletből dolgozik a szerző.

Hová tűntek a melegszendvicsek?

Kenőmájas, sport sajt, ananászkonzerv és párizsi minden mennyiségben - ezekből készít szendvicset Pom pom. Ettől óriási nosztalgia hullám fogott el, gyerekkoromban a melegszendvics számított az ételek ételének, a legfinomabb dolognak: kolbászból és mindenféléből darált krém, sok trappista. Nem tudtam elképzelni csodálatosabb vacsorát. A könyv ebben a műfajban verhetetlen, készít szendvicset véres hurkával, szardíniával, juhtúróval is, a kedvencem azonban az úgynevezett csíkos szendvics. Ebben a fogásban sonkát, szalonnát és párizsit kell ecetes uborkával és lila hagymával csíkozva váltogatni a kenyérszeleten, majd megsütni. Valódi ízkavalkád! 

Párizsi mindenen

Sajnos a párizsi a mai gyerekeknél is verhetetlen népszerűségnek örvend, Pom pomék viszont gondolkozás nélkül mindenbe beleteszik. A legelrettentőbb példa, mikor apróra vágva kerül főtt karfiolra, tartármártással, de a töltött kifli is egészen elképesztő képződmény. Ebben a receptben az áll, hogy a kiflit előbb ki kell belezni, majd a kiflibél helyébe egy, a következőkből álló keveréket kell tömni: darált párizsi, reszelt sajt, mustár, főtt tojás. Nemcsak ízre, látványra is páratlan lehet.

Gyerekkel főzni jó

Mégis nagyon kedves könyvecske a Pom pom meghív uzsonnára, mert arra buzdít, hogy együtt főzzünk a gyerekekkel, ami pedig nagyon jó dolog. Talán ma már senki nem zavarja ki a konyhából a segíteni vágyó gyereket, de ez azt az ovist is becsábítja, amelyiknek eddig nem volt kedve segíteni kenyeret kenni és sütit keverni. A fiaim már rutinos kukták, ezért rögtön választottak kipróbálásra egy receptet Pom pomtól, óriási meglepetésemre az édességes szekcióból egy csokoládés alma nevű desszertet, amit szinte egyedül el tudtak készíteni. A sült alma valóban menő spórolós desszert volt a nyolcvanas években, ráncos almák keltek új életre a vastag fahéjas cukorréteg alatt, ez ennek egy luxus verziója.

Csokoládés sült alma

DSC 2221

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 darab alma
  • 4 teáskanál lekvár
  • 50 gramm csokoládé
  • 1 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 200 fokosra. Az almákat félbe vágom, a magházukat kivájom. A helyére lekvárt kanalazok, majd a forró sütőbe tolom. Körülbelül 20 perc alatt megsütöm az almákat. Míg sülnek, a mikróban vagy gőz fölött megolvasztom a csokoládét egy kanál vajjal. Amikor az almák megsültek, megkenem őket a csokoládékrémmel.

Fotó: Ács BoriEzt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon