Isteni, portugál pudingos kosárkák: a mutatós finomság leveles tésztából készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A mutatós kosárkák a látszat ellenére meglepően egyszerűen készülnek, muffinforma segítségével gyerekjáték lesz az összeállításuk.
Minden nemzetnek megvan a maga kedvenc vendégváró sütije, a családi vagy baráti beszélgetések kötelező eleme, ez a portugáloknál a pudingos kosárka.
Ha felveszed a világjáró bakancsod és Portugáliába utazol, bármelyik városba is látogass, a Pastéis de Belém-mel biztos, hogy találkozni fogsz. A pudinggal töltött kosárka először Lisszabonban készült, mára az egész országban sütik, Portugália egyik legismertebb édessége, amit kötelező megkóstolni, ha arra sodor a szél.
Hazatérve pedig indulhat az édesség reprodukálása, el kell készítened ezt a finomságot a szeretteidnek is, ők sem maradhatnak ki a jóból. Az alábbi recepttel biztosan Portugáliába repíted őket.
Portugál pudingos kosárka
Hozzávalók 16 darabhoz
Alap:
- 30 dekagramm leveles tészta
- vaj a forma kikenéséhez
- liszt a nyújtáshoz
Töltelék:
- 4 deciliter tej
- 2 dekagramm vaj
- 10 dekagramm cukor
- 1 csipet só
- 4 darab tojássárgája
- 4 dekagramm liszt
Elkészítés:
A leveles tésztát enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk ki vékonyra, majd a hosszabbik oldalától kezdve szorosan tekerjük fel úgy, mintha kakaós csigát készítenénk. A feltekert tésztát vágjuk fel 14-16 darabra.
A tésztadarabokat nyújtófa vagy a tenyerünk segítségével nyújtsuk ki úgy, hogy a kivajazott muffinformába lehessen helyezni őket, a tészta szépen tapadjon rá a forma falára.
Krém:
A lisztet keverjük össze 1 deciliter tejjel.
A krémhez a maradék 3 deciliter tejet melegítsük össze a vajjal, sóval és a cukorral együtt, majd mikor elolvadt a cukor, a maradék lisztes tejet is keverjük hozzá, főzzük, míg be nem sűrűsödik.
Miután a krém kihűlt, keverjük bele a 4 darab tojássárgáját.
A krémet kanalazzuk rá a muffinformába tett tésztára, majd 180 fokosra előmelegített sütőben süssük 15-30 perc alatt készre.
Fotó: Getty Images