Puding olaszul egyszerűen: a panna cotta az egyik legfinomabb olasz desszert
Egyszerű, trendi, finom, gyümölcsös
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Tudsz pudingot főzni? Akkor nyilvánvalóan a panna cotta is sikerülni fog. Biztos lehetsz benne, amennyivel jobban hangzik az utóbbi, annyival finomabb is. A panna cotta nem más, mint egy egyszerű vaníliás tejpuding, nyáron természetesen gyümölcsös öntettel.
Ebbe a könnyű, remegős, olasz édességbe tulajdonképpen csak tejszín, jó minőségű tej, némi vanília, cukor, és zselatin kell, minden más opcionális. Elrontani nem igazán tudod, habár ahány helyen nézed, annyiféle receptet fogsz találni.
A különbség a tejszín-tej arányában, a cukor mennyiségében, és a felhasznált zselésítőben lehet. Ez utóbbi eredetileg halcsontból kifőzött enyv volt, (lévén olasz édesség), de ettől ma már szerencsére nyugodtan eltekinthetünk. Használhatsz zseléport, színtelen tortazselét, lapzselatint, vagy, ha tartod magad a szép vega hagyományokhoz, akkor agar-agarral is működik a dolog, természetesen.
Haladók tányérra borítják, kezdők pohárban kínálják
Ha vendégeket vársz, kalkuláld bele, hogy 5-6 órára feltétlenül szükség van ahhoz, hogy a krémed megszilárduljon. Tálaláskor két módszer közül választhatsz, van a haladó, bevállalós, amikor már annyira bízol a bevált receptedben és a technikádban, hogy szuflés tálkában hagyod megdermedni a tejpudingot, majd tányérra borítod, és ott csorgatod körbe jól az öntettel. A kezdőknek azonban a szép, átlátszó üvegpohárban, vagy trendi csatos üvegben tálalást javasoljuk elsőre. Az öntet így is simán elfér a tetején, viszont megússzuk a tányérra borítással járó izgalmakat. Persze, egyszer mindent el kell kezdeni...
Málnás panna cotta
Hozzávalók 6 adaghoz
- 4 deciliter habtejszín
- 3 deciliter tej (3,5% zsírtartalmú)
- 10 dekagramm cukor
- 1 evőkanál vaníliakivonat (vagy más vanília)
- 4 kávéskanál lapzselatin 4 lap/ zselépor
- 20 dekagramm Az öntethez málna
- 1 evőkanál cukor
Elkészítés:
Levesszük a hőforrásról, belekeverjük a cukrot és a zseléport, addig kevergetjük, amíg fel nem oldódik. Hagyjuk egy kissé kihűlni.
Tálkákba vagy poharakba töltjük, és betesszük a hűtőszekrénybe. 4-5 óra kelleni fog neki, amíg teljesen megdermed.
Közben elkészítjük a málnaöntetet. A málna harmadát félretesszük díszíteni. A többit összekeverjük a cukorral, majd botmixerrel pépesítjük. Szitán áttörve magtalanítjuk. Kész is az öntet. Tálaláskor ebből kanalazunk a panna cotta tetejére, és néhány málnaszemmel díszítjük.
Fotó: Shutterstock