Pihe-puha piskóta joghurttal készítve – A tészta légies és habos lesz

jpcover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Ha megtanulunk jó piskótát sütni, onnantól kezdve nincs megállás, a sütik világa kinyílik előttünk.

A piskóta a sütik alapja, amikor rátalálunk egy jó alapreceptre, utána adja magát, hogy sorra kipróbáljunk más változatokat is. A piskóta lehet vizes, tejes vagy joghurttal gazdagított, a lényeg, hogy szép magas, puha tésztája legyen, ami egyszerűen magában falatozva, de egy pohár tej mellé is jólesik majd.

A görög és a török konyhában nagyon szeretik a joghurtot, a leggyakrabban mártások készítésére használják, de süteménytésztákba is előszeretettel keverik. Mindkét országban találkozhatunk joghurtos tésztájú piskótával, amit, ha tortaformában sütnek, egyszerűen csak joghurttortának szoktak nevezni. A megsült forró süteményt szinte mindig cukorsziruppal öntik nyakon, mellé gyümölcsöket szoktak kínálni.

A joghurtos piskóta a török és a görög konyha egyszerű joghurtos tortájára hasonlít zamatában, érdemes cukorsziruppal megöntözni a tésztát, ami kellemesen átjárja a joghurttól habos textúrájú sütit.

Puha joghurtos piskóta

jpct

Hozzávalók 4 személyre:

Piskóta:

  • 6 darab tojás
  • 12 dekagramm cukor
  • 4 deciliter görög joghurt
  • 5 dekagramm finomliszt
  • 15 dekagramm rétesliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 csipet

A sziruphoz:

  • 15 dekagramm cukor
  • 3 deciliter víz
  • 2 evőkanál citromlé

Egyéb hozzávaló:

  • a formához vaj és liszt
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

Piskóta:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből 1 csipet sóval kemény habot verünk. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd amikor a cukor teljesen elvegyül, hozzákeverjük a joghurtot, liszteket, sütőport és a citromlevet. Utána fogjuk a tojásfehérjehabot, majd a joghurtos keverékhez forgatjuk.

Tetszőleges formát (a legjobb, ha 20x30 centiméteres) kivajazunk, liszttel megszórjuk, majd a masszát belesimítjuk, 180 fokos előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük.

Cukorszirup:

A sziruphoz összekeverjük a cukrot a vízzel és a citromlével, majd egybeforraljuk.

A megsült tésztát, még mikor meleg, öntözzük meg a sziruppal, hogy magába tudja szívni. A sütit felszeletelve, porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük