Pillekönnyű barackos, áfonyás piskóta: az olajos tészta nem szárad ki
A nyári gyümölcsökkel készülő, pihe-puha piskóta olyan finom, hogy nem tudsz majd betelni vele.
Ha vendégségbe mész, és látsz az asztalon meggyes piskótát, akkor biztos lehetsz benne, hogy jó helyen jársz, ez a sütemény igazi klaaszikus, és mindenki szereti. Ha roskadoznak a meggyfák, márpedig általában így van, akkor először jöhet a hűsítő leves, majd utána egy puha piskóta rengeteg gyümölccsel.
Bár a kevert piskóta is jó műfaj, az az igazi, ha tojáshabbal lazítod a tésztát. A klasszikus piskótatészta is megtanulható, és nagyon légies és könnyed lesz vele a végeredmény.
A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjéből verjünk kemény habot. A sárgáját tegyük egy tálba, és a cukorral keverjük habosra.
A meggyet mossuk meg és magozzuk ki.
A lisztet szitáljuk bele egy tálba, és keverjük hozzá a sütőport és a sót. Forgassuk hozzá a tojássárgájához, majd óvatosan, adagonként lazítsuk a felvert fehérjével.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy tepsit vajazzunk és lisztezzünk ki, majd öntsük bele a tésztát, és simítsuk el benne. Szórjuk bele a meggyet.
Süssük a piskótát 35 percig. Ne nyitogassuk közben a sütőt, a végén tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu