Klasszikus hideg meggyleves fahéjjal fűszerezve – Így nem csomósodik be a habarás

meggylevescover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Meggyszezonban érdemes elkészíteni a selymes, illatos hideg levest, amit forró nyári napokon öröm lesz kanalazni.

A meggyhez nagyon jól passzol a fahéj, amit érdemes egészben tenni a levesbe, hogy igazán jól érvényesüljön az íze. Természetesen, ha lecsúsztunk a piros gyümölcs szezonjáról, befőttből is elkészíthetjük a rózsaszínben pompázó, finom levest.

A sűrítést végezhetjük liszttel vagy étkezési keményítővel, amit tejszínnel vagy tejföllel keverhetünk ki. Én a sűrű, selymes textúra elérése érdekében tejszínnel, tejföllel és liszttel szoktam dolgozni - hogy elkerüljük a csomókat, alaposan keverjük ki, majd mielőtt a levesbe kerülne a habarás, a forró főzőléből merjünk ki pár merőkanállal, azzal is keverjük össze a lisztes keveréket, csak utána adjuk a leveshez.

Amennyiben szeretnénk még valamivel feldobni a levest, a végén keverjünk 1-2 teáskanálnyi vaníliakivonatot a hűsítő fogáshoz.

Meggyleves fahéjjal

meggylevesct

Hozzávalók 4 személyre

  • 600 gramm meggy
  • 100 gramm cukor
  • 2 rúd fahéj
  • 180 milliliter tejföl
  • 180 milliliter tejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 liter víz
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A kimagozott meggyet feltesszük főni 1 liter vízben, hozzákeverjük a sót és a cukrot, majd a fahéjrudakat is a fazékba tesszük.

Elkészítjük a habarást - a tejfölt, a tejszínt egy edénybe tesszük, csomómentesre keverjük a liszttel (ha szükségesnek érezzük, 1 evőkanállal növelhetjük a liszt mennyiségét, de használhatunk keményítőt is helyette). A felforrt levesből 2-3 merőkanállal a habaráshoz teszünk, alaposan elkeverjük vele, utána a keveréket a levesbe öntjük, elkeverjük, pár perc alatt összefőzzük. Az elkészült levest kihűtjük, hűtőbe tesszük, jó hidegen tálaljuk. Szervírozásnál egy kis tejszínhab simán elfér a hideg meggyleves tetején. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük