Szaftos piskóta friss narancslével – Bármilyen aszalt gyümölccsel dúsíthatod

narancsos sütemény cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Villámgyorsan összedobhatod ezt a puha piskótát, amiből ne spórold ki az aszalt gyümölcsöt.

Nagyon népszerűek a kevert piskóták, mert egyszerűek, nem kell izgulni miattuk, hogy összeesnek, és csak a fantáziád szabhat határt annak, hogy milyen gyümölcsöt vagy akár csokoládét keversz hozzájuk.

Lehet kicsit könnyíteni a süti tésztáját, ha túróval és grízzel készíted, vagy süthetsz őszies változatot is szőlővel és körtével. A hagyományos piskótával szemben az a legnagyobb előnye, hogy sokkal kevesebb munka van vele és a kezdőknek is biztosan sikerélményük lesz.

Ebbe a változatba narancslé került, illetve vidám vörösáfonyaszemek is megbújnak benne, de igazából bármilyen aszalt gyümölccsel finom lesz. 

Puha piskóta narancslével

narancsos sütemény recept

Hozzávalók 6 adaghoz

Piskóta

  • 100 gramm cukor
  • 130 milliliter tej
  • 2 evőkanál narancslé
  • 100 milliliter olaj
  • 2 darab tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 270 gramm liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 0.5 kávéskanál
  • 50 gramm vörösáfonya

Máz

  • 80 gramm porcukor
  • 1 evőkanál narancslé
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kenyérsütőformát vajazzunk ki. 

Egy tálba öntsük bele a cukrot, a tejet, az olajat, a vaníliakivonatot, a narancslevet, üssük bele a tojásokat és keverjük alaposan össze. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót. A lisztes keverékből vegyünk ki egy evőkanálnyit, majd keverjük hozzá a vörösáfonyát. 

Keverjük csomómentesre a száraz és a nedves hozzávalókat, majd a végén forgassuk bele a liszttel összekevert vörösáfonyát is. 

Öntsük bele a masszát a kenyérsütőformába, süssük 45-50 percig, tűpróbáig. 

Készítsük el a mázat. Keverjük össze a narancslevet a porcukorral. 

Hagyjuk kicsit kihűlni, majd vegyük ki a formából. Amikor teljesen kihűlt a sütemény, csorgassuk rá a mázat.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük