Nagyon puha, szaftos répatorta: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha húsvéti desszertet keresel, csakis a répatorta jöhet szóba, krémsajtos tetővel isteni lesz.
A répatorta egy teljesen egyszerű, kevert tésztás süti, semmi bonyodalom nincs benne. A lényeg, hogy nagyon szaftos legyen, mert egy répatortában ez az, amit keresünk és szeretünk. Én a liszt egy részét szinte mindig lecserélem valamivel, hol darált kókusszal, hol mandulával, hol dióval, mikor mi akad a kezem ügyébe. Ettől még ízesebb és puhább lesz a végeredmény.
Nemcsak a bekevert magvakkal lehet személyre szabni ezt a süteményt, van még egy csomó olyan terület, ahol elengedheted a fantáziádat. Lehet hozzá fűszereket használni: fahéjat, gyömbért, szerecsendiót, szegfűszeget - vagy-vagy, esetleg is-is. Vagy hagyhatod egyszerűen, fűszer nélkül, mint ahogy most én tettem. Keverhetsz bele a daráltan túl durvára vágott magokat is vagy mazsolát, esetleg kandírozott narancshéjat. Vagy mindet egyszerre.
Készülhet tortaformában, szögletesben vagy esetleg muffinformában, sok kis részre osztva, attól függően, ünnepre vagy hétköznapra készül.
Répatorta
Hozzávalók 6 adaghoz
Tészta:
- 3 darab tojás
- 150 gramm cukor
- 100 gramm vaj
- 100 gramm liszt
- ízlés szerint fahéj
- 100 gramm darált mandula/dió
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál só
- 2 darab sárgarépa
- 100 gramm mazsola
Máz:
- 150 gramm krémsajt
- ízlés szerint cukor
- ízlés szerint vanília
- ízlés szerint citromlé
Elkészítés:
Üssük egy nagy keverőtálba a tojásokat, szórjuk bele a cukrot és keverjük habosra, majd az olvasztott, langyos vajat is adjuk hozzá. Szórjuk bele a lisztet, a darált mandulát/diót, szódabikarbónát, sütőport, sót és a fahéjat. Óvatosan keverjük el, majd forgassuk bele a reszelt répát és a mazsolát is.
Öntsük kivajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt formába, majd 180 fokosra előmelegített sütőben körülbelül fél óra alatt süssük meg. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy készen van-e.
A krémsajtot keverjük ki a cukorral, a vaníliával és a citromlével, majd kenjük meg vele a torta tetejét.
Cover: Getty Images, receptfotó: Ács Bori