Fűszeres pumpkin spice latte: nagyon egyszerű elkészíteni mindenki kedvencét
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Isteni, hagymakarikákkal sült pite: tojásos-tejszínes szósz fogja össze
Krémes, fűszeres sütőtökpuding: feldobja a szürke őszi napokat
Selymes, tejszínes vargányakrémleves: krémsajt teszi különlegessé
Aszalt sárgabarackos, mogyorós muffin: gluténmentes változatot mutatunk
A dagadó töltve, a karaj rántva jó: mutatjuk, mi készüljön a sertés részeiből
Őszi illatok és ízek köszönnek vissza a sütőtökös lattéból, igazi szívmelengető, forró finomság.
Számtalan pumpkin spice latte recept kering az interneten, de egy mindben közös: az alapja egy fűszeres, édes sütőtökpüré, amit kávéval és tejjel hígítanak. Ez a recept annyiban különbözik ezektől, hogy külön el kell készíteni egy sütőtökszirupot, majd azzal ízesíteni a kávét.
A szirup univerzális felhasználású, nem csak lattéba, egy sima eszpresszóba, hosszúkávéba, zabkásába, palacsintára is önthetjük, így nemcsak a napindító italunkba, hanem a reggelinkbe is belecsempészhetjük az őszi ízeket. Ráadásul ez a juharszirupos, fahéjas, szegfűszeges őszi varázslat 2 hétig eláll a hűtőben, úgyhogy bármikor készíthetünk belőle egy szívmelengető italt.
Pumpkin spice latte
Hozzávalók 1 pohárhoz
Sütőtöksziruphoz:
- 80 gramm cukor (kókuszcukor)
- 125 milliliter juharszirup
- 80 gramm főtt vagy sült sütőtök pürésítve
- 1 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál szerecsendió
- 0.25 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 csipet tengeri só
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
Lattéhoz:
- 2 evőkanál eszpresszó
- 250 milliliter tej
- 3 teáskanál sütőtökszirup
- tálaláshoz tejszínhab
Elkészítés:
Először is készítsük el a sütőtökszirupot. Ebből az adagból 3/4 bögrényi szirup jön ki, egy pohár lattéhoz pedig 3-4 teáskanálnyi kell, úgyhogy legalább 4 adag kávé készíthető a szirupból, hűtőben 2 hétig eláll.
A sziruphoz keverjük össze az összes alapanyagot egy kis lábasban, majd közepes lángon, 5-6 percig gyöngyözve főzzük, míg be nem sűrűsödik. Folyamatosan kevergessük. Ha kész és kihűlt, öntsük egy kis befőttesüvegbe, alaposan zárjuk le, tegyük a hűtőbe.
Főzzünk le egy erős eszpresszót. Öntsük a tejet egy kis lábosba, melegítsük fel, míg gyöngyözni nem kezd. Habosítsuk fel a tejet french press, vagy akár robotgép, vagy kézi habverő segítségével.
Öntsük az eszpresszót egy nagyobb bögrébe, majd tegyük rá a felhabosított tejet. Adjuk hozzá a sütőtökszirupot, majd alaposan keverjük össze a hozzávalókat. Tejszínhabbal, fahéjjal megszórva tálaljuk.
Fotók: Getty Images