Klasszikus rácsos meggyes pite: ne sajnáljuk belőle a tölteléket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nyáron nem hiányozhat a családi asztalról a rácsos meggyes pite. Ez akkor igazán jó, ha bőven van benne töltelék és jó omlós a tészta.
Szerencsére nagyon sok meggy- és cseresznyefa van a kertünkben, úgyhogy nyáron se szeri, se száma a meggyes édességeknek. Legtöbbször pite és piskóta készül belőle, ez a rácsos változat az egyik nagy kedvenc.
Nagyipraktika
Bár valószínűleg ezt a trükköt sokan ismeritek már, azért megosztom veletek: nagymamám - és most már én is - sose készít leveses gyümölcsből pitét anélkül, hogy ne szórjon a töltelék alá búzadarát vagy zsemlemorzsát. Az ugyanis felfogja a sütés közben keletkező folyadékot, nem engedi eláztatni a tésztát.
Azért, hogy biztos legyen a siker, keményítő is kerül a meggyhez, így a sülés közben kifolyó lé jól besűrűsödik. Ha valaki nem szeretné, hogy szemcsés legyen a töltelék, akkor elhagyhatja a darát, a keményítős megoldás önmagában is elegendő, de nekem így a legfinomabb.
Csavar
Bár nem kötelező, de bele lehet csempészni a töltelékbe egy kis meggypálinkát is, ha gyerekek nem esznek a sütiből. Ha pedig rajongunk a fahéjért - én egészen biztosan -, akkor az almás pitéhez hasonlóan a meggyhez is keverhetünk pár csipettel.
Klasszikus rácsos meggyes pite
Hozzávalók 8 adaghoz
Töltelék
- 5 bögre meggy (magozott)
- 1 bögre cukor
- 3 evőkanál keményítő
- 1 csipet só
- 1 teáskanál citromlé
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál vaj
- ízlés szerint búzadara
Tészta
- 2.5 bögre liszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 bögre vaj (kb. 225 g)
- 5 evőkanál jeges víz
Tetejére
- 2 evőkanál tej
- 1 evőkanál cukor
Elkészítés:
Kezdjük a tésztával: keverjük össze a lisztet, cukrot és a sót. Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat kisebb darabokban, majd a jeges vizet. Először 5 evőkanállal, ha nem akar összeállni, akkor 6-tal. Gyúrjuk át kézzel a tésztát, majd szedjük kétfelé. Tegyük alufóliába, majd a hűtőbe legalább 1 órára.
A töltelékhez, a vaj és a búzadara kivételével, keverjük össze a hozzávalókat, tegyük félre.
Tegyük a rácsot a sütő alsó harmadába. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből, várjuk meg, míg szobahőmérsékletű lesz. Tegyük az egyik felét lisztezett munkafelületre, nyújtsuk ki kb. 30 cm átmérőjű körre. Tegyük át egy 23 cm-es, kivajazott, lisztezett sütőformába. A túlnyúló részeket hagyjuk rajta, hogy a forma széleire is jusson belőle.
A tésztára szórjunk egy kis búzadarát, hogy a töltelék ne itassa át a tésztát. Töltsük meg a formát a meggyes töltelékkel, daraboljuk rá a 2 evőkanál vajat.
A tészta másik felét is nyújtsuk ki 30 cm-es körre, majd vágjunk belőle 2-3 cm vastag csíkokat, és rácsozzuk be a sütemény tetejét.
Most vágjuk le a túlnyúló részt, a tészta széleit pedig nyomkodjuk vagy csipkedjük össze. Kenjük be a tészta tetejét tejjel, majd szórjunk rá 1 evőkanál cukrot.
220 fokon süssük 15 percig, majd vegyük alacsonyabbra a fokozatot, 190 fokon kb. még 45 percig süssük.
Fotó: Getty Images