Klasszikus rácsos meggyes pite: ne sajnáljuk belőle a tölteléket

8
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nyáron nem hiányozhat a családi asztalról a rácsos meggyes pite. Ez akkor igazán jó, ha bőven van benne töltelék és jó omlós a tészta.

Szerencsére nagyon sok meggy- és cseresznyefa van a kertünkben, úgyhogy nyáron se szeri, se száma a meggyes édességeknek. Legtöbbször pite és piskóta készül belőle, ez a rácsos változat az egyik nagy kedvenc.

Nagyipraktika

Bár valószínűleg ezt a trükköt sokan ismeritek már, azért megosztom veletek: nagymamám - és most már én is - sose készít leveses gyümölcsből pitét anélkül, hogy ne szórjon a töltelék alá búzadarát vagy zsemlemorzsát. Az ugyanis felfogja a sütés közben keletkező folyadékot, nem engedi eláztatni a tésztát.

Azért, hogy biztos legyen a siker, keményítő is kerül a meggyhez, így a sülés közben kifolyó lé jól besűrűsödik. Ha valaki nem szeretné, hogy szemcsés legyen a töltelék, akkor elhagyhatja a darát, a keményítős megoldás önmagában is elegendő, de nekem így a legfinomabb. 

Csavar

Bár nem kötelező, de bele lehet csempészni a töltelékbe egy kis meggypálinkát is, ha gyerekek nem esznek a sütiből. Ha pedig rajongunk a fahéjért - én egészen biztosan -, akkor az almás pitéhez hasonlóan a meggyhez is keverhetünk pár csipettel. 

Klasszikus rácsos meggyes pite

meggyesrácsosrecept

Hozzávalók 8 adaghoz

Töltelék

  • 5 bögre meggy (magozott)
  • 1 bögre cukor
  • 3 evőkanál keményítő
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál citromlé
  • 0.5 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 evőkanál vaj
  • ízlés szerint búzadara

Tészta

  • 2.5 bögre liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • 1 bögre vaj (kb. 225 g)
  • 5 evőkanál jeges víz

Tetejére

  • 2 evőkanál tej
  • 1 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Kezdjük a tésztával: keverjük össze a lisztet, cukrot és a sót. Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat kisebb darabokban, majd a jeges vizet. Először 5 evőkanállal, ha nem akar összeállni, akkor 6-tal. Gyúrjuk át kézzel a tésztát, majd szedjük kétfelé. Tegyük alufóliába, majd a hűtőbe legalább 1 órára.

A töltelékhez, a vaj és a búzadara kivételével, keverjük össze a hozzávalókat, tegyük félre.

Tegyük a rácsot a sütő alsó harmadába. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

Vegyük ki a tésztát a hűtőből, várjuk meg, míg szobahőmérsékletű lesz. Tegyük az egyik felét lisztezett munkafelületre, nyújtsuk ki kb. 30 cm átmérőjű körre. Tegyük át egy 23 cm-es, kivajazott, lisztezett sütőformába. A túlnyúló részeket hagyjuk rajta, hogy a forma széleire is jusson belőle.

A tésztára szórjunk egy kis búzadarát, hogy a töltelék ne itassa át a tésztát. Töltsük meg a formát a meggyes töltelékkel, daraboljuk rá a 2 evőkanál vajat.

A tészta másik felét is nyújtsuk ki 30 cm-es körre, majd vágjunk belőle 2-3 cm vastag csíkokat, és rácsozzuk be a sütemény tetejét.

Most vágjuk le a túlnyúló részt, a tészta széleit pedig nyomkodjuk vagy csipkedjük össze. Kenjük be a tészta tetejét tejjel, majd szórjunk rá 1 evőkanál cukrot.

220 fokon süssük 15 percig, majd vegyük alacsonyabbra a fokozatot, 190 fokon kb. még 45 percig süssük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon