Klasszikus rácsos pite cseresznyés töltelékkel: vaníliafagyival megkoronázva az igazi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Igazi amerikai desszert: omlós, édes, vajas tészta, izgalmas töltelék, legyen az a hagyományosnak számító alma vagy a szezonális cseresznye.
Ha pite, akkor a legtöbben az almás verzióra gondolnak, pedig bőven van választék, mindenféle finomságot rejthet a tészta. Az amerikai pitetészta készítésénél fontos a pihentetés: gombócba gyúrva, alufóliába csomagolva tedd a hűtőbe 10-30 percre, majd miután kivetted és a formába igazítottad, szurkáld meg villával a tészta alját és ismét tedd a hűtőbe. Ez azért fontos, mert így a vajnak nincs ideje megolvadni, omlós lesz a kész tészta.
A nagymamám mindig azt mondta, a pite lelke a gazdag töltelék, amit mindig friss gyümölcsből érdemes készíteni, bár a mirelit verzió is megbocsájtható. A tökéletes pitetésztát bátran feldobhatod különböző töltelékekkel - akár banánnal, áfonyával, nutellával is töltheted. A gyümölcsös piték mellé, különösen a cseresznyés esetében, kötelező vaníliafagylaltot kínálni.
Rácsos tetejű cseresznyés pite
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 125 gramm vaj
- 100 gramm cukor
- 1 darab tojás
- 260 gramm liszt
- 3 teáskanál jéghideg víz (szükség esetén)
- tojás (kenéshez)
Töltelék:
- 1 kilogramm cseresznye (magozott)
- 50 gramm cukor
- 50 gramm vaníliás cukor
- 3 evőkanál kukoricaliszt
- 25 gramm vaj
Elkészítés:
A vajat és a cukrot keverjük össze, utána adjunk hozzá 1 darab tojást, alapos keverés után pedig a liszt következik. Az alapanyagokat addig keverjük, míg a tészta összeáll, ha szükséges, 1-3 kanál hideg vizet is a tésztába keverhetünk. Ezután lisztezett felületen gyúrjuk, majd alufóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 30 percre.
A tésztát ismét helyezzük enyhén lisztezett deszkára, osszuk két részre, ügyeljünk rá, hogy az egyik cipó picivel nagyobb legyen a másiknál. A nagyobb tészta lesz a piténk alja. A tésztát nyújtsuk 2-3 milliméter vastagra, majd helyezzük enyhén kivajazott formába, a kilógó tésztát egyszerűen vágjuk le. A tésztát villával szurkáljuk meg, majd újabb 30 percre tegyük a hűtőbe pihenni.
A cseresznyét a cukorral, vaníliás cukorral és kukoricaliszttel keverjük össze.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, öntsük rá a tölteléket, szépen igazgassuk el, hogy mindenhol egyformán legyen. A töltelék tetejére kockázzunk vajat. A tészta peremét körben kenjük le felvert tojással.
A maradék tésztát nyújtsuk ki, vágjuk hosszú, körülbelül 1 centiméter széles csíkokra. A csíkokat rácsszerűen fektessük a pitére, a lelógó tésztát vágjuk le.
A pite tetejét kenjük meg felvert tojással, 180 fokos légkeveréses sütőben 30-40 perc alatt süssük készre.
Szeletelésnél várjuk meg, míg kihűl a pite, ajánlott mellé vaníliafagylaltot kínálni.
Fotó: Getty Images