Egyszerű nutellás pite: az omlós, puha tésztát az édes mogyorókrém koronázza meg
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Ropogós
Tepsis sült zöldségek: citromos-fokhagymás szószban készülnek
Körtés morzsasüti gyömbérrel fűszerezve: képtelenség neki ellenállni
Házi sült paprika télire: az édes, füstös ízvilág rengeteg ételt feldob
30 perces édesburgonyás lencsesaláta: mustáros öntet kerül rá
Kiadós rakott tészta csirkével és brokkolival: szaftos és finom
Tudjátok ki az a Pietro Ferrero? Az úriember sokunk legjobb barátja, neki köszönhetjük azt az üveget, amely édes mogyorókrémmel van megtöltve, melyet kenyérre kenve, palacsintatölteléknek, keksz mellé, vagy csak simán magában képesek vagyunk majszolni.
Abban a pillanatban semmi más nem számít, csak a nutella. Nem baj, ha maszatosak leszünk, ha a szájpadlásunk ragad a nutellától, de még az sem számít, mennyit nyom majd a mérleg az édes élvezet után.
A nutellából számtalan édesség készülhet
Ez a mennyei desszert az egész világot meghódította. Felnőttek és gyerekek egyaránt rabjai. Egy vérbeli nutellarajongó már reggel szeret hódolni eme fantasztikumnak, kenyérre kenve, vagy egy habos tésztájú palacsintán remek hétvégi napindító lehet, legalábbis néha-néha. Hogy őszinte legyek, én sosem értettem azokat, akik kenyérrel fogyasztják a nutellát, a legjobb magában, vagy tejszínhabbal összekeverve palacsintába, vagy fánktésztába töltve.
Ez az energiában és boldogságban gazdag mogyorós csoda egyre több süteményreceptbe belekerül. Nutellás turmixok, muffinok, fagylaltok és még sorolhatnám, tényleg mindenbe beletehetjük, csak finomabbá teszi a dolgokat.
Az amerikaiak oda- és visszavannak a klasszikus kerek formában sült pitetésztáért, melyben különböző gyümölcsök adják a tölteléket, persze nyugodtan tehetünk bele mást is, például nutellát. Hoztam is egy jó receptet, melynek különlegessége, hogy a sülési idő nagyobb részében alufóliapajzs alatt sül a nutellás csoda.
Nutellás pite
Hozzávalók 8 szelethez
- 300 gramm finomliszt
- 100 gramm cukor
- 3 darab tojás
- 1 darab tojássárgája
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 80 gramm olaj
- 1 üveg Nutella
Elkészítés:
Egy nagy tálban állítsuk össze a pite tésztáját. A cukrot, a tojásokat, vaníliakivonatot, egy csipet sót és az olajat tegyük egy tálba, keverjük szép habosra. A lisztet és a sütőport csak ekkor kezdjük el hozzáadni, szépen fokozatosan keverjük, addig, amíg a tészta össze nem áll. Ezután lisztezett gyúródeszkára tesszük az alakuló tésztát, majd elkezdjük gyúrni. Akkor jó, ha nem tapad a kezünkre, rugalmas, könnyen dolgozható állagú lesz.
Keressünk egy piteformát, a tésztát a méretének megfelelően nyújtsuk ki, körülbelül két centi vastagra, és helyezzük a formába úgy, hogy az oldalán végigfusson, az sem baj, ha kicsit kilóg. A megmaradt tésztát tegyük félre, szükség lesz még rá.
Fogjuk a nutellát, és a pitetésztán oszlassuk el jó bőségesen.
A megmaradt tésztát átgyúrjuk és kinyújtjuk, majd kétujjnyi vastag csíkokat vágunk belőle. A csíkokat a pite tetejére helyezzük úgy, hogy egymást keresztezzék. Fontos, hogy a rácsokat ne pakoljuk szorosan egymás mellé, látszódjon a nutellás töltelék. A rácsos tetőt megkenjük tojássárgájával.
A pitét 170 fokos előmelegített tepsibe tesszük, alufólia alatt 20 percig, a maradék 10 percben alufólia nélkül sütjük.
Fotó: Getty Images