Rántott patisszon, a család nagy kedvence: nem lehet eleget csinálni belőle

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem is értem, hogy ez a recept eddig hogy maradhatott ki, hisz a család nagy kedvence. A rántott patisszon az egész gyerekkoromat végigkísérte. 

A patisszon vagyis a csillagtök szezonja júniustól októberig tart, eleinte akár hámozatlanul is ehetjük, nyár végén viszont már érdemes megszabadulni a héjától. Vásárláskor jó keményet válasszunk, és lehetőleg azonnal készítsük el.

Alakja és eredete

A patisszon legjellegzetesebb alakja a csillag, innen ered a neve is, de vannak gömbölyű és lapos fajtái is. Amerikából származik, innen terjedt el, Magyarországon a hatvanas években lett ismert.  

Vegetáriánusoknak és fogyókúrázóknak is

A patisszonnak magas a fehérjetartalma, így vegetáriánus étrendben gyakran találkozni vele. Emellett alacsony kalóriatartalma van, így a fogyókúrába is bátran beleilleszthető. Mondjuk a rántott változat nem fogyókúrás, de el lehet készíteni töltve vagy akár főzeléknek is. 

Sőt, savanyítva is isteni. Ha savanyúra szeretnénk, akkor már a 3-5 centiseket is fel lehet használni, de rántani sokkal nagyobbakat válasszunk. A kicsiket elég, ha jó alaposan megmossuk és levesszük a kocsányt, és már indulhat is a savanyítás. 

Ha pedig rántjuk, jó sokat csináljunk, mert nem lehet abbahagyni. Én köret nélkül eszem, illetve tartármártást készítek hozzá, de rizs és krumpli is mehet mellé, ízlés szerint.

Rántott patisszon

rántott patisszon recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 darab patisszon
  • 150 gramm liszt
  • 2 darab tojás
  • 150 gramm zsemlemorzsa
  • ízlés szerint
  • 2 deciliter olaj (sütéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A patisszont szeleteljük fel, ha már nem annyira zsenge, hámozzuk meg. Kicsit sózzuk meg, hagyjuk állni.

Készítsük elő a panírozáshoz az alapanyagokat. A szeleteket panírozzuk be, majd forró, bő olajban pár perc alatt süssük ki.

Fotó: Szász Eszter/Sóbors

Ezt is szeretjük