Mennyei, citrommázas répatorta: puha, illatos és nagyon finom
A húsvéti asztal kötelező eleme a puha répatorta, mely számtalan izgalmas változatban készülhet, most mascarpone helyett citrommáz borítja.
Ízre pont olyan, mint a klasszikus répatorta, csak éppen muffinformában készül, így gyorsabban megsül, és könnyedén kínálható: a család pillanatok alatt el fogja kapkodni. A tészta puhaságáról a joghurt és az olaj gondoskodik, a szaftosságáról pedig a belereszelt répa. Hidd el, másnap, sőt harmadnap sem lesz száraz az így készült muffin.
A répatortáról a mascarponés krém sem hiányozhat, így erről a muffinról sem: a mutatós cupcake-et akár gyerekekkel is elkészítheted, biztosan élvezni fogják a dekorálást. Szórd meg a krém tetejét dióval, díszítőcukorral, díszítsd cukortojással, amivel csak kedved tartja.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy muffinsütőt kapszlikkal.
Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, szódabikarbónát, sót, fahéjat, szerecsendiót, gyömbért.
Egy másik tálban keverjük habosra az olajat, a barna cukrot és a tojásokat. Keverjük bele a joghurtot, a vaníliát és a megtisztított, lereszelt répát is.
Forgassuk egybe a száraz és a nedves hozzávalókat, majd, ha egynemű a massza, mehet bele a durvára vágott dió is.
Osszuk szét a tésztát a 12 forma között úgy, hogy a formák háromnegyedéig érjen, majd toljuk a sütőbe 20-25 percre. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben a krémhez a mascarponét, a puha vajat és a vaníliát keverjük egészen habosra. Fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot is. Töltsük habzsákba, majd díszítsük vele a kihűlt muffinokat.
Dióval vagy díszítőcukorkával megszórva kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu