Retró gyümölcsbólé, ahogy a nyolcvanas években divat volt

bólé cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A Szilveszter, vagyis az óév utolsó napja általában az önfeledt ünneplésről szól, ennek velejárója valamilyen alkoholos ital is.

A bólé a legenda szerint egy angol tengeri győzelem után született. Rodney admirális 1872-ben megsemmisítő vereséget mért a francia flottára. Az admirális a győzelem tiszteletére puncsot szeretett volna keverni, de nem volt elég nagy méretű edényük, így egy villa medencéjében keverte össze a rengeteg italt és gyümölcsöt.

A bólé rengetegféleképpen készül, de az alaprecept ugyanaz: tömény szeszes ital, bor és pezsgő az alap, ebbe kerülnek az érett, de sosem túlérett gyümölcsök. Használhatsz befőttet is, annak az ízvilága méginkább visszarepít a múltba Nem szabad az utolsó pillanatban elkészíteni, mert kell jó pár óra a hűtőben neki, amíg az ízek összeérnek.

Mindig olyan tálban keverd az italt, amit utána le tudsz takarni. Tálaláskor legyen a kezed ügyében merőkanál, amivel az italt adagolod, és érdemes füles poharakba tölteni, hogy ne melegedjen fel. Kiskanál is jár hozzá, amivel a végén a gyümölcsöket ki lehet kanalazni.

Ha a koktélokat részesíted előnyben, akkor mindenképpen készítsd el ezt az almás-fahéjas ízvilágú Mimóza koktélt, amivel biztosan nagy sikered lesz a vendégek között. Gondoltad volna, hogy a méltán népszerű Aperol Spritz is készülhet szilveszteri változatban? Mindenképpen érdemes kipróbálnod ezt a koktélt is. 

Retró gyümölcsbólé

bólé recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 üveg pezsgő
  • 1 üveg fehérbor
  • 4 darab narancs
  • 2 darab citrom
  • 2 darab alma
  • ízlés szerint bogyós gyümölcs
  • 1 deciliter pálinka vagy brandy
Recept idők

Elkészítés:

A pezsgőt, a bort és a pálinkát öntsük egy mélyebb tálba. A narancsot és a citromot karikázzuk fel, tegyük bele az italba. A többi gyümölcsöt is szemezzük le, pucoljuk meg. Mindent tegyünk bele az italba, majd tegyük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük