
Retró gyümölcsbólé, ahogy a nyolcvanas években divat volt

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Kurkumás édesburgonya-krémleves: tápláló fogás tele antioxidánsokkal

Egyszerű, álompuha amerikai palacsinta: alig kell hozzá valami

Mennyei rizibizi olasz köntösben: köretnek és egytálételnek is tökéletes

Filléres, csípős paprikás krumpli: jó sűrű a szaftja

7 mennyei fogás avokádóval: összegyűjtöttük a legjobb recepteket
A Szilveszter, vagyis az óév utolsó napja általában az önfeledt ünneplésről szól, ennek velejárója valamilyen alkoholos ital is.
A bólé a legenda szerint egy angol tengeri győzelem után született. Rodney admirális 1872-ben megsemmisítő vereséget mért a francia flottára. Az admirális a győzelem tiszteletére puncsot szeretett volna keverni, de nem volt elég nagy méretű edényük, így egy villa medencéjében keverte össze a rengeteg italt és gyümölcsöt.
A bólé rengetegféleképpen készül, de az alaprecept ugyanaz: tömény szeszes ital, bor és pezsgő az alap, ebbe kerülnek az érett, de sosem túlérett gyümölcsök. Használhatsz befőttet is, annak az ízvilága méginkább visszarepít a múltba Nem szabad az utolsó pillanatban elkészíteni, mert kell jó pár óra a hűtőben neki, amíg az ízek összeérnek.
Mindig olyan tálban keverd az italt, amit utána le tudsz takarni. Tálaláskor legyen a kezed ügyében merőkanál, amivel az italt adagolod, és érdemes füles poharakba tölteni, hogy ne melegedjen fel. Kiskanál is jár hozzá, amivel a végén a gyümölcsöket ki lehet kanalazni.
Ha a koktélokat részesíted előnyben, akkor mindenképpen készítsd el ezt az almás-fahéjas ízvilágú Mimóza koktélt, amivel biztosan nagy sikered lesz a vendégek között. Gondoltad volna, hogy a méltán népszerű Aperol Spritz is készülhet szilveszteri változatban? Mindenképpen érdemes kipróbálnod ezt a koktélt is.
Retró gyümölcsbólé

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 üveg pezsgő
- 1 üveg fehérbor
- 4 darab narancs
- 2 darab citrom
- 2 darab alma
- ízlés szerint bogyós gyümölcs
- 1 deciliter pálinka vagy brandy
Elkészítés:
A pezsgőt, a bort és a pálinkát öntsük egy mélyebb tálba. A narancsot és a citromot karikázzuk fel, tegyük bele az italba. A többi gyümölcsöt is szemezzük le, pucoljuk meg. Mindent tegyünk bele az italba, majd tegyük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó: Getty Images