Könnyű, ricottás fánkgolyó kelesztés nélkül: sütőporos a tésztája

ricottagolyó
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tésztáját csak össze kell keverni, alig lesz vele dolgod, a megúszós fánkgolyó gyorsan kész és isteni finom.

Ha szereted a kelt tésztás fánkot, de nyáron nem kívánod a kissé nehéz desszertet, próbáld ki ricottával gyúrva, sokkal könnyedebb lesz. Nagy előnye, hogy sütőporos, így pillanatok alatt elkészül, elég neki pár perc a serpenyőben. Kívül ropogós, belül nagyon krémes lesz a ricottának köszönhetően, mindenképp adj neki egy esélyt.

Önmagában is isteni a ricottás fánkgolyó, de vaníliasodóval nyakon öntve vagy fagyival kínálva lesz az igazi, nyáron utóbbi kombinációt ajánljuk. Mivel a ricotta hasonlóan működik, mint a túró, akár azzal is helyettesítheted, illetve érdemes citromhéjat is adni hozzá, hogy még frissebb legyen az összhatás.

Ricottás fánkgolyó

ricottagolyó2

Hozzávalók 35 darabhoz

  • 230 gramm liszt
  • 1 csipet
  • 1.5 tk sütőpor
  • 500 gramm ricotta
  • 2 darab tojás
  • 140 gramm cukor
  • 2 tk vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük össze egy tálban a lisztet, a sütőport és a sót. 

Egy másik tálban keverjük össze a ricottát, a tojásokat, a cukrot és a vaníliakivonatot. Forgassuk bele a száraz hozzávalókat, dolgozzuk egybe a tésztát.

Készítsünk belőle 35-40 darab golyót. 

Egy mélyebb serpenyőben forrósítsunk bő olajat, míg el nem éri a 180 fokot.

Tegyünk annyi fánkgolyót a forró olajba, amennyi kényelmesen elfér, majd süssük minden oldalukat aranybarnára 3-4 perc alatt.

Szedjük ki őket egy papírtörlővel bélelt tányérra. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük