
Villámgyors, egészséges és laktató köret: rizs avokádóval és füstölt lazaccal

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Lagzis Kati szelet: a süti, ami minden generáció kedvence
Ropogós

Hűsítő, görögdinnyés pálcikás jégkrém: turmixgépben készül

Grillezett pulykaburger: roppanós zöldségekkel, puha bucival

Nem romlandó strandkaják otthonról: ezek bírják a hőséget

Marry me csicseriborsó: krémes, fűszeres és ellenállhatatlan

Pihe-puha kefires, meggyes kocka: csak keverj össze mindent
Igazi ízkavalkád ez a füstölt lazacos rizs, amelybe friss avokádó, sőt, kesudió is kerül.
Nagyon sokszor veszek füstölt lazacot. Nem csinálok vele semmit, csak ráteszem friss kenyérre vagy bagelre, amit megkenek sajtkrémmel. Ha azonban egy kicsit laktatóbbat szeretnénk kihozni belőle, akkor köretként tálaljuk, a rizshez tökéletesen passzol.
A nagy kedvencemmel, avokádóval keverve lesz még komplexebb, de a pirított hagyma sem hiányozhat belőle. Ha melegen esszük, köret, ha hidegen, akkor egy laktató saláta.
Rizs avokádóval és füstölt lazaccal

Hozzávalók 4 adaghoz
- 400 gramm basmati rizs
- 200 gramm füstölt lazac
- 1 fej lilahagyma
- 1 darab avokádó
- 1 darab lime
- 1 marék kesudió
- csipet só
- 1 teáskanál olívaolaj (extra szűz)
Elkészítés:
A rizst öblítsük át, majd tegyük egy serpenyőbe, öntsünk hozzá hideg vizet egy teáskanálnyi sóval elkeverve. Takarjuk le, forraljuk fel, hagyjuk főni 10 percig úgy, hogy nem vesszük le a tetőt és megvárjuk, amíg a vizet magába szívja. Ekkor zárjuk le a gázt, majd további 5 percig hagyjuk a rizst a fedő alatt.
Közben a hagymát hámozzuk meg, szeleteljük fel. Egy másik serpenyőben olaj nélkül pirítsuk meg. Az avokádót is tisztítsuk meg, hosszában vágjuk félbe, vegyük ki a magját, majd óvatosan kanalazzuk ki a húsát. Szeleteljük fel.
Vegyük le a fedőt a rizsről, majd nyomjuk rá a lime levét és locsoljuk meg olajjal. Óvatosan forgassuk össze. A lazacot csíkozzuk fel, adjuk a rizshez, majd így is forgassuk össze. A végén keverjük hozzá az avokádószeleteket és a hagymát. Tálalás előtt még locsolhatunk rá olajat és megszórhatjuk kesudióval.
Fotó: Getty Images