Így lesz tökéletes a párolt rizs: ezzel a módszerrel lesznek igazán pörgősek a szemek
Tökéletes párolt rizst készíteni nem is annyira egyszerű, de azért nem megoldhatatlan feladat.
Sokan nem kedvelik a rizst, mint köretet, hiszen ha nem jól készítik, nagyon ragacsos vagy éppenhogy száraz, íztelen lesz. Bár van egy-két trükk, ami segíthet a rizsfőzésben, ha biztosra akarsz menni, próbáld ki a sütőben készült változatot.
Bevallom, én is most teszteltem először ezt a módszert, de azt hiszem, ezentúl csak így fogok rizst készíteni. Nem kellett aggódnom azon, hogy összeragad, száraz lesz, leég, mégis tökéletes, pergős köret került ki a sütőből.
A recept, amit alapul vettem, vízben készítette a rizst, de alaplével felöntve, fokhagymával és vajjal kiegészítve sokkal-sokkal finomabb, önmagában, mindenféle kiegészítő nélkül is isteni. Nagyon fontos, hogy a tepsit takard le alufóliával, hogy ne szökjön ki a gőz és ne párologjon el a folyadék, hiszen azt szívja fel, abban puhul a rizs.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A rizst öblítsük át. A fokhagymákat pucoljuk meg, vágjuk őket félbe.
Szórjuk egy sütőtálba a rizst, majd öntsük fel az alaplével, sózzuk, keverjük össze. A vajat kockázzuk a tetejére, oszlassuk el rajta a fokhagymagerezdeket.
Fedjük le alufóliával, majd toljuk a sütőbe 25 percre.
Húzzuk ki a sütőből, hagyjuk 5 percig hűlni a fólia alatt, majd villával keverjük össze, tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu