Fűszeres almakarikák grillrácson sütve: kerti partira nem is kell finomabb desszert
Desszertet is süthetsz a rácsokon: a fahéjas grillezett almával igazán kevés a munka.
Ha valami egészségeset nassolnál, készíts házi almachipset, amely nem tartalmaz plusz cukrot, és garantáltan isteni finom. Fontos, hogy minél édesebb és ropogósabb almával dolgozz, a Pink Lady az egyik legjobb választás.
Bár azt nem mondom, hogy gyorsan kész lesz a házi gyümölcschips, a tényleges munka nem sok vele, és hidd el, kárpótolni fog a végeredmény. Érdemes egyszerre két adagot sütni: ezt úgy tudod megtenni, hogy beteszel egy-egy sütőrácsot a sütő alsó és felső harmadába, majd félidőben megcseréled a két tepsi pozícióját.
Hogy szuper ropogós legyen a chips, fontos, hogy nagyon vékonyra gyaluld, ne legyenek a szeletek 3 mm-nél vastagabbak. A tényleges sütési idő sok mindentől függ, egyrészt az almaszeletek vastagságától, másrészt az almafajta nedvességtartalmától.
Készítsünk elő 2 sütőrácsot, az egyiket tegyük a sütő alsó, a másikat a felső harmadába. Béleljünk ki 2 tepsit sütőpapírral. (Ha nincs két rácsunk, két adagban is süthetjük, de idő- és energiatakarékosabb megoldás egyszerre a kettőt.)
Melegítsük elő a sütőt 90 fokra.
Az almákat pucoljuk meg, és egy csumázóval vájjuk ki a magházukat, vagy egy éles késsel vágjuk körbe és szedjük ki. Az a lényeg, hogy az alma maradjon egyben. Gyaluljuk le az almát, hogy egészen vékony, 3 mm-es szeleteket kapjunk. (Sokan nem is szedik ki a magházat, az is egy opció.)
Az almaszeleteket rendezzük el a két tepsin úgy, hogy ne fedjék egymást, majd szórjunk rájuk fahéjat. Toljuk őket a sütőbe 60 percre. Utána vegyük ki a tepsiket, majd fordítsuk meg a pozíciójukat: ami eddig az alsó rácson volt, az menjen felülre, és fordítva.
Toljuk vissza az almaszeleteket 60-90 percre. Vegyünk ki egy chipset, hagyjuk állni 2-3 percig, ha ropogós, készen van a többi is.
Kapcsoljuk le a sütőt, hagyjuk benne még 1 óráig állni, hogy igazán ropogósak legyenek.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu