A tökéletes rósejbni: vékony, ropogós, nem zsíros krumpliszeletek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Figyelem, nem túl egészséges recept következik. Olajban is sült, hizlal is, viszont cserébe nem lehet abbahagyni. Ez az étel nem más, mint a rósejbni. Nem tévesztendő össze a french fries-zal, a hosszúkás sült krumplival.
A rósejbni elvileg köret, például rántott csirke mellé, de az igazság az, hogy önmagában is megállja a helyét. Egy vele a gond, hogy nem lehet belőle eleget sütni, mert bármennyit csinálunk, biztosan elfogy. Ellentétben a hagyományos sült krumplival, a rósejbni akkor is finom és ropog, ha nem rögtön esszük meg.
A rósejbni titka
Egy két trükköt kell csak megtanulni, és akkor biztosan nagy sikerünk lesz vele. A sütnivaló krumplit megfelelő vékonyságúra kell vágni vagy inkább gyalulni, sós vízben picit áztatni, a vizet leönteni, majd egy konyharuhán leitatgatni.
Nem tudom, anyukámnak hogy jutott eszébe egyik hétvégén rósejbnit sütni, de nekiállt, és az unokáknak készített egy nagy adagot. Én már csak az üres tálra értem haza, és anyu azzal védekezett, hogy egyszer azt állítottam, nem eszem krumplit. Krumplit valóban nem, de a rósejbni más. Anyu szerint macerás elkészíteni, de igaziból nem olyan bonyolult - csak a befektetett munka nem arányos azzal, amennyi idő alatt elfogy.
Rósejbni
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm krumpli
- ízlés szerint só
- 2 deciliter olaj
Elkészítés:
Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, vigyázzunk, hogy ne túl forróra. A krumplikarikákat elősütjük pár perc alatt, majd félretesszük. Utána az olajat jól felhevítjük, és az elősütött krumplit beledobjuk, és aranybarnára sütjük.
Egy jénait kibélelünk papírral, és beleszórjuk a krumplit. Ízlés szerint sózzuk.
Fotó: Getty Images