A legpuhább vajas kifli – Süsd rozsliszttel keverve, hogy egészségesebb legyen

kifli cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ebben a kifliben az a legnehezebb, hogy ne edd meg rögtön, ahogy kivetted a sütőből, de ha ezt megugrod, akkor utána szuper szendvicsalapanyagot kapsz.

Ez egy eredetileg fehér lisztes kifli receptje, amelyben a liszt egy részét úgy lehet rozsliszttel keverni, hogy attól még ugyanolyan puha maradjon, de rostdúsabb, egészségesebb kiadásban. A házi "péksüteménytesztre" a gyerekek a legalkalmasabbak, az ő ízlésüket nehéz eltalálni, de ha sikerül, felér a kétszeres dicsérettel. Ez a kifli ebben a változatban is tetszést aratott. Ha nem eszed meg egyszerre, le is lehet fagyasztani, én kettesével szoktam, így a hét szinte minden napjára jut belőle uzsonnára. 

Ha maradnál a teljes kiőrlésű vonalon, akkor ezt a zsemlét is megsütheted. Ha pedig a nassolósabb vonalra vágysz, süss sörkiflit, amely méltó párja például a sajtos rúdnak, de akár főételek mellé is eheted. 

Vajas kifli

kifli recept

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 300 gramm liszt (fehér)
  • 200 gramm liszt (rozs)
  • 350 milliliter tej
  • 25 gramm cukor
  • 30 gramm élesztő
  • 30 gramm vaj (puha)
  • 1 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsuk meg, adjuk hozzá a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Várjunk pár percet, amíg felfut.

Egy tálba tegyük bele a liszteket és a sót, öntsük rá a tejes élesztőt, gyúrjuk bele a vajat és dagasszuk simára a tésztát. Formáljunk belőle gombócot, letakarva kelesszük körülbelül 40 percig. 

Ha megkelt, lisztezett deszkán gyúrjuk át, osszuk 10-12 egyenlő részre és formázzunk belőle gombócokat. Takarjuk le, pihentessük még 10 percet, majd nyújtsuk ki őket körülbelül 1,5 milliméter vastag háromszög formára. A csúcs felé tekerjük fel őket.

Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, kelesszük további 30 percig, majd kenjük meg egy kevés vízzel, ízlés szerint szórjunk rá nagyszemű sót vagy szezámmagot.

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. 14 perc alatt süssük meg a kifliket.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük