Ropogós héjú zsemle teljes kiőrlésű lisztből – Belül nagyon puha és foszlós

teljes kiőrléső zsemle cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mindig jó, ha van otthon friss zsemle, és nem árt, ha néhanapján - az egészségedre ügyelve - teljes kiőrlésűt is sütsz.

Bár tele vannak a boltok finomabbnál finomabb pékáruval, a házit semmi sem pótolja. Már csak azért is érdemes házilag dagasztani, keleszteni, mert az illat, ami bejárja a lakást, a kelt tészta illata semmihez sem fogható.

A legtöbbször hagyományos kenyérfélék készülnek, de érdemes a teljes kiőrlésűekkel is próbálkozni, főleg, ha az egészségedre is fokozottan ügyelsz. A teljes kiőrlésű lisztek sokkal lassabban szívódnak fel, tovább leszel tőlük jóllakott és a vércukorszintedet sem dobják úgy meg. Persze, ha hagyományos ízekre vágysz, akkor a burgonyás zsemlét mindenképpen készítsd el. A házi zsemle receptjét pedig itt találod, ami biztosan tovább marad friss, mintha a boltban vetted volna.  

A fentebb említett rozsos zsemle pedig egyáltalán nem lesz kemény, ugyanolyan foszlós lesz, mint a hagyományos, csak jóval egészségesebb. 

Teljes kiőrlésű zsemle

teljes kiőrléső zsemle recept ok

Hozzávalók 5 darabhoz

  • 160 gramm liszt (teljes kiőrlésű)
  • 60 gramm liszt
  • 5 gramm élesztő
  • 1 kávéskanál
  • 150 milliliter víz (langyos)
  • 0.5 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálat kenjünk ki olajjal. 

Szitáljuk bele a kétféle lisztet, szórjuk bele a sót, öntsük bele a vizet és morzsoljuk bele az élesztőt. Dagasszunk belőle tésztát, majd takarjuk le egy konyharuhával, meleg helyen kelesszük egy órát. 

Amikor megkelt, mérjük le a tésztát, osszuk 5 egyforma darabra, ebből az adagból 5 zsemle lesz. Mindegyikből gombócot gömbölyítünk, majd letakarva újabb 1 órát pihentetjük.

A sütőbe fémtálat teszünk, vizet öntünk bele, a sütőt 220 fokra előmelegítjük. A zsemlék tetejét éles késsel vagy pengével bevágjuk, megspricceljük vízzel, majd 20-25 perc alatt készre sütjük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük