Isteni, rumos-diós keksz: ragacsos a belseje, roppanós a külseje
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A formázása és a sütése sem időigényes, viszont a tésztát muszáj pihentetni, érdemes előző este összeállítani.
Ez az isteni, rumos-diós keksz nagyon látványos, a külseje picit ropogós, a belseje puha, a porcukros hempergetéstől pedig nem csak finomabb, de szebb is lesz. A pufi keksz titka a tészta pihentetésében rejlik - mindenképp adj a tésztának 3-4 órát, akár egy egész éjszakát a hűtőben, mert csak akkor alakul majd ki a szép, ropogós, repedezett réteg a külsején.
A dió és a rum örökérvényű páros: a kekszhez sötét, fűszeres rumot érdemes használni, semiképp ne cseréld le az alkoholos italt rumaromára. Ettől függgetlenül utóbbiból is önthetsz a tésztába, ha még tovább szeretnéd erősíteni a rumos ízvilágot.
A dió őrölt formában kerül a kekszbe, de tehetsz bele apróra vágott darabokat is, sőt, le is cserélheted mandulára, ha éppen az van otthon.
Rumos-diós keksz
Hozzávalók 20 darabhoz
Keksz:
- 80 gramm vaj
- 100 gramm barna cukor
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál rum (fűszeres)
- 1 teáskanál rumaroma
- 150 gramm liszt
- 100 gramm dió
- 0.5 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
Forgatáshoz:
- 50 gramm kristálycukor
- 50 gramm porcukor
Elkészítés:
A diót daráljuk le. Egy tálban keverjük össze a lisztet, az őrölt diót, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Egy másik tálban robotgép segítségével keverjük habosra a puha vajat a cukorral, majd keverjük bele a vaníliakivonatot, a tojást, a rumot és a rumaromát. Kisebb adagokban adjuk hozzá a száraz hozzávalókat is, keverjük el alaposan benne. A tálat fedjük le alufóliával, majd tegyük a hűtőbe 3-4 órára, de akár egy éjszakára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A kristálycukrot öntsük egy kis tálkába, a porcukrot egy másikba. Készítsünk a tésztából 1-2 evőkanálnyi golyókat, majd hempergessük meg őket először a kristálycukorban, majd a porcukorban.
Tegyük a golyókat az előkészített tepsire, picit lapítsuk le, majd süssük 8-12 percig attól függően, hogy puha vagy ropogósabb kekszeket szeretnénk. Ha elkészültek, hagyjuk őket teljesen kihűlni.
Fotó: Getty Images