
Rumos meggybefőtt házilag: süteményekbe, de húsok mellé is isteni

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
A gyümölcsöt alkohollal kell felönteni, így kerül a kamra polcára, ha pedig felbontottad, mehet pitébe, rétesbe vagy kevert tésztába.
A befőtt sokoldalúan felhasználható finomság, magában is jólesik falatozni, a legtöbbször azonban sütemények készítésénél kerül elő. Remekül illik különböző kevert tésztákba, krémekbe, de díszítésnél is hasznát lehet venni. A gyümölcsbefőtt azonban nem csak édességekbe kerülhet, kínálhatod sültek mellé is.
Bizony, a meggybefőtt nagyon jó párost alkot sültekkel, szervírozd bátran pirosra sült kacsa vagy csirke, akár pörkölt mellé. Különböző fűszereket is érdemes az üvegbe tenni, azt azonban vedd figyelembe, hogy süteménybe vagy hús mellé szánnád a későbbiekben. A meggyhez remekül passzol a vanília, menta, rozmaring, narancshéj, szegfűszeg, fahéj, kardamom, balzsamecet vagy a rózsabors. Az alábbi receptbe vanília kerül, de a felsorolt fűszerek közül mást is választhatsz helyette.
Rumos meggybefőtt

Hozzávalók 2 darabhoz
- 35 dekagramm meggy
- 1 darab vaníliarúd
- 4 deciliter rum (sötét)
Elkészítés:
A megmosott, kimagozott meggyet tegyük sterilizált üvegekbe (a receptben írt mennyiség 2 darab 3 deciliteres üveg megtöltésére elegendő).
A vaníliarudat hosszában vágjuk félbe, majd a félbevágott rudakat is felezzük meg, utána osszuk el őket a meggyel töltött üvegek között.
A rumot öntsük az üvegekbe, mindegyikbe annyit, amennyi ellepi a gyümölcsöt.
A megtöltött üvegeket zárjuk le, majd tegyük a kamrába a befőttet és 6 hetet várjunk a felbontásával.
Fotó: Getty Images