![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Rumos meggybefőtt házilag: süteményekbe, de húsok mellé is isteni
![rmcover](https://kep.index.hu/1/0/3841/38414/384148/38414897_2930859_dd76b328611278e887bbd7e2cfa4f449_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A gyümölcsöt alkohollal kell felönteni, így kerül a kamra polcára, ha pedig felbontottad, mehet pitébe, rétesbe vagy kevert tésztába.
A befőtt sokoldalúan felhasználható finomság, magában is jólesik falatozni, a legtöbbször azonban sütemények készítésénél kerül elő. Remekül illik különböző kevert tésztákba, krémekbe, de díszítésnél is hasznát lehet venni. A gyümölcsbefőtt azonban nem csak édességekbe kerülhet, kínálhatod sültek mellé is.
Bizony, a meggybefőtt nagyon jó párost alkot sültekkel, szervírozd bátran pirosra sült kacsa vagy csirke, akár pörkölt mellé. Különböző fűszereket is érdemes az üvegbe tenni, azt azonban vedd figyelembe, hogy süteménybe vagy hús mellé szánnád a későbbiekben. A meggyhez remekül passzol a vanília, menta, rozmaring, narancshéj, szegfűszeg, fahéj, kardamom, balzsamecet vagy a rózsabors. Az alábbi receptbe vanília kerül, de a felsorolt fűszerek közül mást is választhatsz helyette.
Rumos meggybefőtt
![rmct](https://kep.index.hu/1/0/3841/38414/384149/38414929_565651cc4b617be2564407f7c3981aef_wm.jpg)
Hozzávalók 2 darabhoz
- 35 dekagramm meggy
- 1 darab vaníliarúd
- 4 deciliter rum (sötét)
Elkészítés:
A megmosott, kimagozott meggyet tegyük sterilizált üvegekbe (a receptben írt mennyiség 2 darab 3 deciliteres üveg megtöltésére elegendő).
A vaníliarudat hosszában vágjuk félbe, majd a félbevágott rudakat is felezzük meg, utána osszuk el őket a meggyel töltött üvegek között.
A rumot öntsük az üvegekbe, mindegyikbe annyit, amennyi ellepi a gyümölcsöt.
A megtöltött üvegeket zárjuk le, majd tegyük a kamrába a befőttet és 6 hetet várjunk a felbontásával.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!