Rumos meggybefőtt házilag: süteményekbe, de húsok mellé is isteni
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres, forralt gyömbérsör: ünnepi ital pillanatok alatt
Kandírozott, ropogós pekándió: szuper gasztroajándék is lehet
Foszlós, svéd kardamomos csiga: ezzel indítsd a téli reggeleket
Pirosra sült, omlós kacsacomb hagymás tört krumplival és szilvás párolt káposztával
Így dekoráld a linzert és a különböző kekszeket: tippek a tökéletes díszítéshez
A gyümölcsöt alkohollal kell felönteni, így kerül a kamra polcára, ha pedig felbontottad, mehet pitébe, rétesbe vagy kevert tésztába.
A befőtt sokoldalúan felhasználható finomság, magában is jólesik falatozni, a legtöbbször azonban sütemények készítésénél kerül elő. Remekül illik különböző kevert tésztákba, krémekbe, de díszítésnél is hasznát lehet venni. A gyümölcsbefőtt azonban nem csak édességekbe kerülhet, kínálhatod sültek mellé is.
Bizony, a meggybefőtt nagyon jó párost alkot sültekkel, szervírozd bátran pirosra sült kacsa vagy csirke, akár pörkölt mellé. Különböző fűszereket is érdemes az üvegbe tenni, azt azonban vedd figyelembe, hogy süteménybe vagy hús mellé szánnád a későbbiekben. A meggyhez remekül passzol a vanília, menta, rozmaring, narancshéj, szegfűszeg, fahéj, kardamom, balzsamecet vagy a rózsabors. Az alábbi receptbe vanília kerül, de a felsorolt fűszerek közül mást is választhatsz helyette.
Rumos meggybefőtt
Hozzávalók 2 darabhoz
- 35 dekagramm meggy
- 1 darab vaníliarúd
- 4 deciliter rum (sötét)
Elkészítés:
A megmosott, kimagozott meggyet tegyük sterilizált üvegekbe (a receptben írt mennyiség 2 darab 3 deciliteres üveg megtöltésére elegendő).
A vaníliarudat hosszában vágjuk félbe, majd a félbevágott rudakat is felezzük meg, utána osszuk el őket a meggyel töltött üvegek között.
A rumot öntsük az üvegekbe, mindegyikbe annyit, amennyi ellepi a gyümölcsöt.
A megtöltött üvegeket zárjuk le, majd tegyük a kamrába a befőttet és 6 hetet várjunk a felbontásával.
Fotó: Getty Images