Kívül ropogós, belül olvadt sajtfalatok: mártogatósreceptet is mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A mozzarellafalatokat fűszeres morzsába kell forgatni, így pluszízt kapnak, önmagukban is nagyon finomak lesznek, de a mártogatós teszi fel az i-re a pontot.
A sajtot mindenki szereti, legyen szó nyúlós grillsajtról, fondüről, ropogós bundájú rántott sajtról, nem lehet nem kedvelni. Ha olyan mutatós előételre vagy partifalatra vágysz, amit a vendégek garantáltan imádni fognak, készítsd el ezeket a sajtfalatokat, kínáld őket fűszeres mártogatóssal.
Hogy a rántott sajt is különlegesebb legyen, a zsemlemorzsába olasz fűszerkeverék kerül, és érdemes duplán panírozni, hogy biztos ne folyjon ki a bundából. A falatkákhoz mozzarellát használtunk, mivel nem olvad olyan könnyen, tökéletes választás. Vigyázz, ne olyat vegyél, amit lében tettek el, pizzamozzarellát vagy rudat vásárolj.
A sajtfalatkák mellé bármilyen mártogatóst kínálhatsz, joghurtossal vagy fokhagymással is mennyei, de az alább olvasható fűszeres paradicsomszósszal is próbáld ki.
Sajtfalatok
Hozzávalók 40 darabhoz
Sajtfalat:
- 10 darab mozzarellarúd
- 140 gramm zsemlemorzsa
- 1 ek olasz fűszerkeverék
- 0.5 tk só
- 140 gramm liszt
- 2 darab tojás
- 60 ml tej
Mártogatós:
- 2 ek olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk bazsalikom
- 1 tk oregánó
- 0.5 tk chilipehely
- 1 ek sűrített paradicsom
- 400 gramm kockázott paradicsom
- 1 tk cukor
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Készítsük el a mártogatóst: a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.
Forrósítsunk olívaolajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a hagymát, dinszteljük puhára. Mehet rá a fokhagyma és a fűszerek is, majd 1 perc után a sűrített paradicsom. Keverjünk mindent egybe, majd öntsük fel a kockázott paradicsommal, sózzuk, cukrozzuk, 15 perc alatt főzzük össze, míg picit sűrűsödik. Vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni.
A mozzarellát készítsük elő: a mozzarellarudat vágjuk 4 darabba.
A tojást és a tejet keverjük össze egy tálban. A lisztet szórjuk egy tányérra. A zsemlemorzsát is öntsük egy tálba, majd keverjük bele az olasz fűszerkeveréket és a sót.
A szokásos módon panírozzuk be a sajtfalatokat. Hogy biztosan ne folyjon ki a sajt, érdemes lehet duplán panírozni (a liszt-tojás után újra a liszt következzen, utána a tojás, csak a végén a morzsa).
Egy mélyebb serpenyőben melegítsünk bő olajat. Amikor elérte a 180 fokot, tegyünk bele annyi sajtfalatot, amennyi kényelmesen elfér. Nagyjából fél percig süssük őket, vagy míg aranybarnák nem lesznek, utána szedjük őket egy papírtörlővel bélelt tányérra.
Süssük ki a többi sajtfalatot is, a mártogatóssal kínáljuk.
Fotó: Getty Images