
Cheddar sajtos krémleves ressre főtt brokkolival: tápláló és melengető

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Édesburgonyás curry csicseriborsóval: mogyoró roppan benne

Egyszerű répás-gyömbéres salátaöntet: bármilyen zöldséget feldob

Maradékmentő pirított rizssaláta: tápláló vacsora 20 perc alatt

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül
Egy receptből kétféle ételt készíthetünk: jó, persze az alapja és karaktere ugyanaz marad, de nem mindegy, hogy a brokkoli levesbetét vagy levesalap lesz.
Sajtkrémleves vagy brokkolikrémleves? Csak rajtunk múlik. Kétféleképpen is elkészíthetjük ugyanis a levet: a brokkolirózsákat egészben is hagyhatjuk, így a zöldség csak levesbetétként funkcionál, de le is pürésíthetjük, úgy a krémleves alapját adja. Így is-úgy is isteni, a selymes, karakteres cheddar sajt mindenképpen szuperül illik hozzá.
Ez a recept végtelenül egyszerű, összesen 5 hozzávalóra és körülbelül fél órára van szükség hozzá. A cheddar sajt elég intenzív és sós, úgyhogy vigyázzunk a fűszerezéssel. Sima sóval és borssal is tökéletes, de tovább lehet gazdagítani szerecsendióval, fehérborssal.
Tipp
Fontos, hogy miután a brokkoli megpuhult, vegyük minél alacsonyabbra a lángot, ugyanis a sajtnak olvadnia kell, hogy krémes legyen, viszont erős tűzön könnyedén odaég vagy megsül.
Sajtkrémleves brokkolival

Hozzávalók 6 személyre
- 1 darab brokkoli
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 liter alaplé
- 2.5 deciliter tejszín
- 300 gramm cheddar sajt
Elkészítés:
Az összezúzott fokhagymát dinszteljük meg egy kis olívaolajon, majd adjuk hozzá az alaplevet, a tejszínt és a brokkolirózsákat. Forrástól számított 10-20 percig főzzük, amikor a brokkoli ressre főtt, vegyünk ki pár darabot, amit majd a tálalásnál levesbetétként használunk.
Innentől két út van előttünk:
1. verzió: botmixerrel pürésítsük a brokkolikrémlevest, majd kapcsoljunk alacsony lángra, kisebb adagokban keverjük bele a reszelt cheddar sajtot. Várjuk meg, míg teljesen elolvad és krémes, akkor adjuk hozzá a következő adagot. Sózzuk, borsozzuk. Ha teljesen elolvadt a sajt és krémes a leves, készen van, a félretett brokkolidarabokkal tálaljuk.
2. verzió: a brokkolis levet nem pürésítjük le, a brokkolidarabok egészben maradnak, úgy adagoljuk hozzá a sajtot a fent leírt módon. Így egy sajtkrémlevest készítünk, a brokkoli csak betétként gazdagítja a levet. Ha a sajt elolvadt, ízlés szerint sózzunk-borsozzunk.
Fotó: Getty Images