Omlós sajtos-cukkinis pogácsa: tejföllel gyúrd a tésztáját

Nyomtatás
43366830 3309898 692d0e3ed645e491f2b29cc844cfa620 wm
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az angolok pogácsája, a scone készülhet édesen és sósan is, a kedvenc változatunkban a tésztát sajttal és cukkinivel dúsítottuk.

A scone eredetileg háromszögekre vágva kerül a sütőbe, de ez nem jelenti azt, hogy ne szaggathatnád ki pohár vagy pogácsakiszúró segítségével a tésztát. A finomság kívülről kellemesen ropogós lesz, belül pedig omlós, köszönhetően a vajnak és a cukkininek.

A cukkini semleges ízű, így remekül párosítható más alapanyagokkal. Sajtból érdemes cheddart vagy füstöltet választani, de ha csak trappista van otthon, azzal is finom lesz. Ha a sajt nem karakteres, akkor fűszerezed bátran a tésztát. Használj fekete borsot vagy chilipelyhet, remekül fognak érvényesülni benne. Ha szezonális, friss zöldfűszerrel dolgoznál, akkor kaprot forgass a tésztához. A cukkinis scone remek vendégváró, reggelinek is tökéletes, jól bírja a csomagolást, ezért piknikre, munkahelyre vagy iskolába is magaddal viheted.

Ha szereted feltölteni a fagyasztódat finomságokkal, akkor a pogácsát készítsd el dupla adagban. Miután formára vágtad, helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és tedd a hűtőbe 1 órára, ezután zacskóba vagy dobozba helyezd bele, és már hibernálhatod is. A scone fagyasztva 2-3 hónapig tárolható.

Sajtos-cukkinis pogácsa

43366852 6e9e936c459f371a4f6a27bc67ae4cd6 wm

Hozzávalók 22 darabhoz

  • 280 gramm finomliszt
  • 0.5 teáskanál
  • 1 csomag sütőpor
  • 250 g vaj
  • 1 darab cukkini
  • 15 dkg sajt
  • 1 darab tojás
  • 2 ek tejföl
  • ízlés szerint sajt (tetejére)
  • ízlés szerint chilipehely (tetejére)
  • ízlés szerint szezámmag (tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk egybe a sóval és a sütőporral, utána reszeljük hozzá a vajat.

A megtisztított cukkinit reszeljük le, nyomkodjuk ki belőle a folyadékot, utána adjuk a liszthez.

A sajtot is reszeljük le és adjuk a liszthez, spatulával forgassuk egybe.

A tojást üssük fel egy tálba, adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt, és az egészet forgassuk a lisztes keverékhez, dolgozzunk belőle egynemű tésztát.

A tésztával azonnal dolgozhatunk, de folpackba is csomagolhatjuk, és másnap is elővehetjük.

A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kétujjnyira, majd vágjuk háromszögekre, vagy pohár segítségével szaggassuk ki.

A pogácsát helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, ha szeretnénk, szórjunk rá sajtot. Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon