Szuperpuha, hajtogatott pogácsa - Rengeteg sajt kerül a rétegek közé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Pogácsarecepttel Dunát lehetne rekeszteni, mégis időről időre felbukkan egy olyan változat, amit muszáj megsütni.
Pogácsát sütni jó. Nemcsak azért, mert kelt tésztával dolgozni élmény, hanem mert a házilag gyúrt és nyújtott pogácsának nincsen párja. Már akkor összefut az ember szájában a nyál, amikor a kelt tészta illata elkezd terjengeni a lakásban. Nem beszélve a sülő pogácsáról.
A pogácsa akkor finom, ha puha, szétomlik a szájban és másnapra sem punnyad meg. Már ha megéri a másnapot, mert a jó pogácsa bizony eteti magát. Ahhoz, hogy tényleg puha legyen, vajat és tejfölt mindenképpen bele kell gyúrni és nem szabad spórolni a kelesztési időn sem.
Ez a pogácsa jó sajtos, de a sajt nem közvetlenül a tésztába kerül, hanem hajtogatva a rétegek közé. Jó zsíros sajtot használj, például Goudát, azzal isteni lesz. A tetejére is jut belőle, úgyhogy sajtimádóknak kötelező megsütni.
Ha pedig egy kicsit különlegesebbre vágysz, süss sütőtököset, amelynek nemcsak a színe, hanem az íze is izgalmas lesz. Ha pedig kevesebb időd jut az előkészületekre, akkor süsd meg ezt a juhtúrósat.
Sajtos hajtogatott pogácsa
Hozzávalók 8 adaghoz
Pogácsa
- 500 gramm liszt
- 2 teáskanál só
- 250 gramm vaj
- 2 darab tojássárgája
- 200 milliliter tejföl
- 25 gramm élesztő
- 100 milliliter tej
- 1 kávéskanál cukor
- 200 gramm sajt (reszelt)
Kenéshez
- 30 gramm sajt (reszelt)
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A tejet langyosítsuk meg, szórjuk bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, várjuk meg, amíg felfut. Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet, majd keverjük bele a sót. A puha vajat dolgozzuk bele, majd következik a tojássárgája és a tejföl. Jó alaposan gyúrjuk össze és dagasszuk a tésztát.
Egy gyúródeszkát vékonyan szórjunk meg liszttel, majd nyújtsuk ki rajta a tésztát körülbelül másfél centiméter vastagra. Szemmel osszuk háromfelé, majd az alsó harmadot hajtsuk a középsőre. Szórjuk meg sajttal, majd hajtsuk rá a felső harmadot is. Ugyanezt ismételjük meg oldalról is. A bal harmadot hajtsuk a közepére, szórjuk meg sajttal, majd hajtsuk rá a jobb oldalt. Takarjuk le, hagyjuk kelni másfél órát.
Ha megkelt, nyújtsuk ki körülbelül 2-2,5 centiméter vastagra, szaggassunk belőle köröket, kenjük meg felvert tojással, szórjunk a tetejére sajtot.
Süssük 20 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors